Polisförbundet upplever att det blir vanligare att poliser beskjuts med pyroteknik. Möllevångstorget i Malmö är en plats där det brukar vara stökigt och skjutas med raketer under nyårsfirandet. Arkivbild.
Polisförbundet upplever att det blir vanligare att poliser beskjuts med pyroteknik. Möllevångstorget i Malmö är en plats där det brukar vara stökigt och skjutas med raketer under nyårsfirandet. Arkivbild.

Fyrverkerier och smällare problem för polisen

De senaste dagarna har räddningspersonal vid flera tillfällen attackerats med raketer och smällare. Och känslan inom polisen är att fenomenet blir allt vanligare.

ANNONS
|

- Det verkar vara en tendens att det ökar. Framför allt i anslutning till högtider, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud i Polisförbundet.

Han understryker att förbundet inte har några aktuella siffror. Men man upplever att det blir vanligare att poliser beskjuts med pyroteknik, som raketer.

I en rapport från 2017 uppgav 35 procent av poliserna att de blivit utsatta för hot, våld, trakasserier eller annan otillbörlig påverkan i tjänsten. Av dessa uppgav 26 procent att de utsatts för beskjutning med fyrverkerier eller pyroteknik.

ANNONS

"Då Polisförbundet gjorde liknande undersökningar 2008 och 2010 fanns det inte ens med som svarsalternativ. Utvecklingen under senare år har gjort den typen av frågor självklara”, skriver Polisförbundet i rapporten.

Ger hörselskador

Att smällare och bangers är ett stort problem för poliser vet man sedan tidigare eftersom de ger hörselskador. Raketer kan också orsaka skador, främst på synen om de träffar illa.

- Det är väldigt svårt att skydda sig mot det här och få på sig den utrustning som behövs, säger Patrik Danielsson.

Om poliser vet att de riskerar att attackeras av bangers eller pyroteknik kan de förbereda sig med hjälmar, visir och hörselskydd. Men det är svårt att veta på förhand.

- Det här brukar oftast uppstå i anslutning till festligheter där poliser rör sig med vanlig utrustning.

Raketer förbjuds

Från och med sommaren 2019 blir det förbjudet att skjuta raketer på pinne utan tillstånd. Regelskärpningen välkomnas av Polisförbundet och Patrik Danielsson är försiktigt positiv. Han tvivlar dock på att problemet med fyrverkerier och bangers kommer att försvinna.

ANNONS

- Vill man så går det alltid att få tag på saker. Men det blir ju svårare.

TT

Fakta: Raketförbud 2019

Från och med den första juni 2019 blir det förbjudet att skjuta raketer med styrpinne utan tillstånd.

Vill man skjuta raketer efter det krävs tillstånd till användning av explosiv vara från kommunen samt att man gått en så kallad B- eller C-utbildning.

Raketer står för nästan 40 procent av fyrverkerirelaterade olyckor där människor besökt sjukhus. Brännskador på händer, ansikte och ögon är vanliga.

Redan i dag finns ett förbud mot smällare, tyngre raketer och miniraketer.

Källa: MSB

ANNONS