Poliser vid mordplatsen i Huddinge den 28 november 2021.
Poliser vid mordplatsen i Huddinge den 28 november 2021. Bild: Pontus Altin/TT

Fyra livstidsdömda frias för mord i Huddinge

Fyra män som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för mord på en 47-årig man i Huddinge frikänns av Svea hovrätt.

ANNONS
|

Söndagskvällen den 28 november 2021 hittades 47-åringen död i ett bostadsområde i centrala Huddinge efter larm om flera höga smällar. Senare konstaterades att han hade skjutits ihjäl på nära håll med flera skott från en automatkarbin.

I mars i år åtalades sex män för mord. Fyra av dem, varav tre är turkiska medborgare, fälldes i tingsrätten och dömdes till livstids fängelse.

"Det har varit fråga om en ren avrättning av en obeväpnad och intet ont anande person", skrev Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

Enligt domen hade mordet föregåtts av noggrann planering där 47-åringen lurades till platsen där han mördades.

Inget säkert motiv

Mannen som blev mördad hade kopplingar till den kurdiska terrorklassade organisationen PKK och det har funnits uppgifter om att mordet har kopplingar dit och till den turkiska staten. Tingsrätten skrev dock i sin dom att man inte har kunnat slå fast något säkert motiv.

ANNONS

Saken överklagades och när hovrättsförhandlingen var klar beslutade domstolen att alla fyra som var häktade skulle släppas på fri fot. På tisdagen meddelade hovrätten att de frias för mordet.

Var inblandade

Rätten skriver i sin dom att utredningen "med styrka" talar för att åtminstone några av dem varit inblandade i mordet. Det är "särskilt tydligt" när man ser till utredningen i dess helhet, "då de olika tilltalade på olika sätt kan knytas till (offret), brottstelefonen, området kring brottsplatsen och flyktbilen".

Däremot saknas tillräckliga bevis på individnivå för att dra bestämda slutsatser om en gemensam brottsplan och respektive persons medverkan i mordet. Inte heller kan det uteslutas att andra var delaktiga i gärningen, enligt rätten.

"Ingen av de tilltalade kan därför dömas för mord", skriver Svea hovrätt.

ANNONS