Alla barn omfattas inte av regeringens satsning på gratis kollektivtrafik i sommar. Arkivbild.
Alla barn omfattas inte av regeringens satsning på gratis kollektivtrafik i sommar. Arkivbild.

Funktionshindrade barn får inte åka gratis

Regeringen och Vänsterpartiet har gjort ett stort nummer av att elever för första gången i sommar får gratis kollektivtrafik. Men funktionshindrade barn som åker färdtjänst omfattas inte i flera län.

ANNONS
|

- Jag tycker det är diskriminerande och väldigt orrättvist för de ungar som inte kan åka med kollektiva färdmedel, säger Maria Persdotter, förbundsordförande på Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU).

Förbundet har ställt frågor till samtliga län och regioner i Sverige om barn som åker med färdtjänst omfattas av den satsning på kostnadsfria resor under sommarlovet som regeringen lagt fram. Alla län har inte svarat men de svar som kommit in fram till 1 juni visar att endast Stockholm, Värmland och Blekinge inkluderar elever som är i behov av färdtjänst.

ANNONS

I Skåne, Västra Götaland, Västmanland, Jönköpings län och Jämtland är svaret att de fria resorna inte gäller färdtjänst.

Inte med rullstol

Maria Persdotter säger att om man sitter i rullstol är det verkligen inte givet att kollektivtrafiken är ett lämpligt färdmedel.

- Om man vill åka ut och bada eller hälsa på en kompis och inte kan åka buss, tunnelbana eller spårvagn ska färdtjänsten kompensera en för att man inte kan åka kollektivt. På så vis är färdtjänsten jämställd med vanlig kollektivtrafik. Så det är klart att det här blir väldigt orättvist.

- De barn som klarar av att åka med vanliga kollektiva färdmedel, de får den här jättefina satsningen. Men de som inte klarar det står utanför. Det känns omodernt och väldigt tråkigt, säger hon.

I regeringens satsning, som Vänsterpartiet står bakom, läggs 350 miljoner kronor per år under 2018–2020 på fri kollektivtrafik. De som omfattas är skolungdomar från årskurs 6 i grundskolan till årskurs 2 på gymnasiet. Den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) i varje län får söka bidrag och sedan avgöra vad som blir avgiftsfritt.

ANNONS

"Fullständigt vansinnigt"

Men enligt Maria Persdotter hade regeringen kunnat ställa villkor på landsting och regioner att även barns färdtjänst ska omfattas.

- När regeringen beslutar om en sådan här speciell satsning kunde man ha ställt villkor om att det här ska gälla alla barn och att barn som åker färdtjänst ska få ta del av den här satsningen, och sagt att annars får ni inte ta del av de här pengarna.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har sagt att satsningen gäller familjer, oavsett plånbok, och V-ledaren Jonas Sjöstedt lanserade satsningen med att "alla barn har rätt till bra sommarlov".

Maria Persdotter hoppas att det som nu skett är ett misstag, annars är det "fullständigt vansinnigt". Hon upplever ändå en känsla av att funktionshindrade barn åsidosätts på nytt.

- Det är inte sällan som barn som har funktionsnedsättning hamnar utanför, för man tänker inte att de har samma behov.

ANNONS
TT

Fakta: Nya förordningen

Skolungdomar från årskurs 6–9 i grundskolan och 1–2 i gymnasiet får möjlighet till fri kollektivtrafik under sommarlovet. Totalt läggs 350 miljoner kronor per år under 2018–2020. Budgetpropositionen för 2018 bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Förordningen gör det möjligt för den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) i varje län att söka bidraget. Regeringen överlåter till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna att i samråd med övriga berörda parter i länet avgöra tid och omfattning samt vad som i respektive län ska utgöra avgiftsfri kollektivtrafik.

Trafikverket kommer att administrera utbetalningen av bidraget.

Källa: regeringen.se

ANNONS