Jennifer Lundin vid brandstationen i Sveg.
Jennifer Lundin vid brandstationen i Sveg.

Frivilliga sluter upp i Härjedalen

Arbetet pågår för fullt på brandstationen i Sveg. Många vill hjälpa till kring de svåra skogsbränderna, men bara utbildad personal får vistas i brandområdet.

ANNONS
|

Jennifer Lundin, en av de ansvariga för frivilliga resursgruppen i Sveg, hjälper till att koordinera alla frivilliga som vill ställa upp. Hon är egentligen här på semester, men bestämde sig för att rycka in.

Och uppslutningen i området har varit mer än bra.

- Den har varit helt fantastisk. Vi har inte hunnit med allt, men vi försöker höra av oss till alla som kontaktar oss, säger hon.

ANNONS

Vill hjälpa

Pär-Åke Eriksson och Tord Bergström bor i Sveg, och väntar vid brandstationen på att få en uppgift.

- Jag anmälde mig som frivillig direkt i går när jag kom tillbaka till Sveg. Jag bor ju precis här bredvid och man kan ju inte bara sitta hemma när man ser hur alla jobbar, säger Tord Bergström.

Under lördagen är det rätt soligt och klart i Sveg, men tidigare i veckan har röken legat tjock.

- I onsdags var det alldeles rökigt. Det känns som att vinden kastar väldigt mycket. I går när jag körde mot Lillhärdal var det väldigt bränt och rökigt, men mer än så såg jag inte, säger Pär-Åke Eriksson och fortsätter:

- Det är lite som en krigszon över det hela med plan och helikoptrar överallt.

ANNONS

"För farligt"

Per Folkeson kom till Sveg från Örebro under fredagen för att hjälpa till att koordinera arbetet för Frivilliga resursgruppen (FRG).

- Brandpersonal och hemvärnet ska kunna fokusera på att släcka elden och så kan vi serva med det andra, säger han.

Endast utbildad personal eller personer med specialkompetens, till exempel skogsmaskinförare, får vistas vid brandområdet.

- Inte vilka frivilliga som helst kan ge sig ut, det är för farligt, säger Per Folkeson.

TT

ANNONS