Gustav Fridolin och Karolina Skog under Miljöpartiets dag i Almedalen.
Gustav Fridolin och Karolina Skog under Miljöpartiets dag i Almedalen.

Fridolin: De andra struntar i miljön

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin satsade på det gröna kortet när han talade i Almedalen. Han anklagade de andra partierna för att ha miljöpolitik som försvinner snabbare än snapchat.

ANNONS
|

Efter en hel dags regnande höll regnskurarna upp när Gustav Fridolin ställde sig på Almedalsscenen inför 700 åhörare. I publiken fanns också medlemmar ur nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som fått tillstånd att vara i Almedalen i helgen. De reagerade skarpt när Fridolin i slutet av talet talade om värderingar.

- Det handlar om vilket land vi vill vara. Om mångfaldsparaden, #jagärhär i kommentarsfälten och alla som sluter upp mot rasismen och nazismen var den än visar sitt tryne, sade Fridolin och avsåg med "paraden" den manifestation mot NMR som hölls på fredagen.

ANNONS

NMR buade och protesterade, men överröstades av publikens applåder.

MP gnetar på

Inte oväntat handlade en stor del av talet om miljö och klimat och de framgångar som MP anser att de nått i regeringen. Ett oglamoröst, gnetigt arbete, om man får tro Fridolin, som har stora problem med att få både sina egna och partiets opinionssiffror att lyfta.

- Reduktionsplikt, bonus-malus, skatteindexering, utsläppshandelssystem – det är ord som sällan når valaffischerna, sade Fridolin.

Han kritiserade också att ingen av de andra partiledarna som talat under Almedalsveckan ägnat särskilt mycket tid åt klimatet.

- Tre timmar tal har hållits här, inte ens fem minuter har handlat om klimatet. Flera partier har inte haft ett enda ord att säga om vår största ödesfråga, sade han.

Snapchat-politik

Och han ger inte mycket för när andra partier säger att de ska prioritera miljöpolitiken.

ANNONS

- Varje gång har det visat sig vara något slags politiskt snapchattande. Budskapet skickas ut för alla att höra, några sekunder senare har det försvunnit för att aldrig synas igen.

Men han gav sig också in på mer okänd politisk terräng när han precis som många andra partiledare under veckan tog upp segregation, otrygghet och tuffa villkor i utsatta områden. Och han tryckte på att det inte enbart behövs brottsförebyggande åtgärder, utan också brottsbekämpande.

- Den vuxna yrkeskriminella som utövar makt över en ung kille, får honom att förstöra sitt liv, ska helt enkelt plockas bort från gatan. Ungas brottskarriärer måste brytas innan de gått för långt, sade Fridolin.

Barnsäkra städer

Tidigare på dagen presenterade MP tio förslag för att göra städerna mer barnsäkra. Sammanlagt kostar förslagen en halv miljard kronor.

- Vi har sett hur andelen barn som tar sig själva till skolan har minskat under lång tid, bland annat för att föräldrarna inte tycker att vägen dit är trygg, säger Gustav Fridolin.

ANNONS

MP vill bland annat sätta upp ett nationellt mål om att alla tolvåringar ska känna sig trygga att cykla till skolan.

Dessutom vill MP sänka momsen för bilpooler från 25 till sex procent, ge arbetsgivare möjlighet att skattefritt tillhandahålla cyklar till sina anställda och ändra lagen så att anställda ska kunna använda sitt friskvårdsbidrag för att hyra eller köpa cykel.

TT

Fakta: MP:s förslag för barnsäkra städer

  • Nationellt mål: alla tolvåringar ska känna sig trygga att cykla till skolan.
  • Kunskapscenter för cykling och krav på kommunala planer, som till exempel innehåller cykelskolor och lånecyklar.
  • Skattefria cykelförmåner – arbetsgivare ska kunna tillhandahålla cyklar och friskvårdsbidraget ska kunna användas för att köpa eller hyra cykel.
  • Trygghetsskapande åtgärder i kollektivtrafiken och samverkan mellan polis och kollektivtrafikhuvudmän.
  • Planering för olika sorters transporter – parkeringsplatser ska inte alltid prioriteras.
  • Sänkt moms för bilpooler från 25 till sex procent.
  • Nytt stöd till grönare städer och mer barnvänliga miljöer.
  • Rätt till simskola på lov för högstadieelever som inte kan simma.
  • Mer ekoturism för barnfamiljer, utöver förslaget om momssänkta naturguider som kommer i nästa års budget.
  • Utökning och permanentning av stödet till kommuner för att de ska ordna gratis aktiviteter för barn på sommarlovet. Kostar i dag 200 miljoner kronor.

ANNONS