Polisavspärrningar efter biljakten i Bromma i november förra året. Arkivbild.
Polisavspärrningar efter biljakten i Bromma i november förra året. Arkivbild.

Frias för biljaktsmord i Bromma

En 28-årig man, utpekad som gängledare, sköts till döds vid en dramatisk biljakt genom stadsdelen Bromma i Stockholm i fjol. Nu frias två män som tidigare dömts för inblandning i mordet – bevisningen räcker inte till för en fällande dom.

ANNONS
|

Under hundratals meter längs med Bällstavägen i Bromma förföljdes den 28-årige mannens bil, och besköts med automatvapen. Mordet ägde rum mitt på dagen i november 2017, en mängd skott avlossades och flera husfasader träffades.

I våras åtalades totalt sju män för inblandning i mordet, men bara två fälldes av Solna tingsrätt. Nu frias också dessa – en 24-åring och en 23-åring – när Svea hovrätt gjort en ny prövning av målet. Frikännandet var väntat, då de tidigare släppts på fri fot i väntan på dom.

Dna-spår

24-åringen dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för mord, då han ansågs vara den som suttit i förföljelsebilen och skjutit med automatvapnet. Men hovrätten gör en annan bedömning av bevisningen – bland annat dna-spår i två bilar som användes samt tändsatspartiklar på hans kläder – och anser att den inte räcker för att knyta honom till skjutningen.

ANNONS

23-åringen frias för medhjälp till mord. Han hyrde en bil som senare skulle vara i närheten av brottsplatsen, men det är inte klarlagt att mannen insåg vad den skulle användas till, skriver hovrätten i ett pressmeddelande. Han dömdes i tingsrätten till tio års fängelse.

Låste sig

- Åtalet vilar på en stor mängd rena antaganden och hypoteser, och det har varit försvarets linje i det här målet. Det är glädjande att hovrätten tagit fasta på det, man pekar på ett flertal tillfällen i domen på att det saknas direkt bevisning som stödjer det här påståendet, säger Filip Rydin, 23-åringens försvarare.

Rydin anser att utredarna kan ha låst sig fast vid en hypotes för tidigt och missat andra spaningsuppslag.

- När det är ett mord som sker i den här speciella miljön är det kanske av än större vikt att leta lite bredare än vad utredaren i det här målet har gjort.

ANNONS
TT

Fakta: Sju åtalades – samtliga friade

Från början åtalades sju män för inblandning i Bromma-mordet, som enligt en av polisens hypoteser kunde vara en hämnd för ett mord i Östberga i södra Stockholm i augusti samma år.

Två män, 33 och 24 år gamla, åtalades för mord. Åklagaren gjorde gällande att det var 24-åringen som sköt från bilen med automatvapnet. Han åtalades också för framkallande av fara för annan. Ytterligare fem personer åtalades, däribland en 23-årig man, för inblandning, som anstiftan till och medhjälp till mord.

Fem av männen friades av Solna tingsrätt, medan 24-åringen och 23-åringen dömdes för mord respektive medhjälp till mord. Den 18 september 2018 friades också dessa två av Svea hovrätt.

Källa: Åtalet och domarna

ANNONS