Den friade 62-åringen säger, märkbart tagen, att han är mycket besviken över domen.
Den friade 62-åringen säger, märkbart tagen, att han är mycket besviken över domen.

Friade mannen: Jag är chockad

En 62-årig man frias efter nära åtta år i fängelse för mord på en äldre man i Solna, sedan fallet prövats på nytt. Men rätten var oenig, och nu riktar försvaret hård kritik mot hur domen är formulerad.

ANNONS
|

Den friade 62-åringen är märkbart tagen och berättar vid en pressträff att han är mycket besviken över domen.

- Jag upplever att den här dagen är likadan som när hovrättens dom kom 2010. Sanningen har inte kommit fram. Vi kommer att fortsätta att kämpa, så långt vi kan enligt den svenska lagstiftningen, säger han och fortsätter:

- Jag är inte Guds bästa barn, men i det här fallet är jag oskyldig.

ANNONS

2009 hittades en man i 70-årsåldern död i ett badkar i en lägenhet i Solna. Dränkt av den nu 62-årige mannen, konstaterade hovrätten vid en rättegång 2010 och dömde denne till 15 års fängelse för mord. Men efter den nya prövningen frikänns alltså 62-åringen.

"Besvärande"

Det finns flera omständigheter som är svåra att förklara och "klart besvärande" för mannen, skriver Svea hovrätt i sin nya dom. Men vid en sammantagen bedömning konstaterar domstolen att den bevisning åklagaren lagt fram inte är räcker för att döma 62-åringen för mord.

- Åklagaren påstår att den här mannen har dränkts av den tilltalade. Då ska hon lyckas bevisa att det är en drunkning men samtliga rättsläkare säger att det inte är klart att han har dött av drunkning. Han kan ha dött av någonting annat, säger hovrättspresident Ralf G Larsson.

Rätten anser att ett vittne, som också fanns i lägenheten, är trovärdigt, men att de uppgifter kvinnan lämnat inte är tillförlitliga – hon har ändrat sig många gånger om.

Mannens advokat Marko Tuhkanen säger att han är "milt sagt överraskad" över domen och hur den är skriven.

ANNONS

- Domskälen som finns är chockerande. Jag upplever att jag inte har varit på samma rättegång som de här domarna, säger han.

Anmäler vittnet

Försvaret är kritiskt till hur rätten värderat och formulerat sig kring rättsläkarnas bedömningar och vittnet i domen, och 62-åringen känner sig skyldig trots att han friats.

- Det ger bilden av att jag fortfarande är mördare, men att de inte kan bevisa det.

Marko Tuhkanen säger också att man ska polisanmäla vittnet för mened, då han hävdar att hon lämnat osanna uppgifter under rättegången.

Kristofer Stahre är målsägarbiträde för den avlidnes anhöriga, som han säger är förkrossade över domen.

- Vi tycker att det är ett djupt olyckligt domslut, men vi noterar att den tilltalade blev frikänd med minsta möjliga marginal. Det menar vi återspeglar hur komplext det här målet var och att det inte var självklart att han skulle frikännas, som det rapporterats om i vissa medier.

ANNONS

Enligt domaren Ralf G Larsson var övervägningarna i fallet ovanligt svåra.

- Först och främst att värdera rättläkarnas utlåtanden, det var att värdera vittnet, det var att värdera det som åklagaren kallar försvårande omständigheter. Allt detta tillsammans gör att man måste bena upp det ordentligt och det tar sin tid, om man ska göra det ordentligt.

TT

Bakgrund: Detta har hänt

I december 2009 hittades en man i 70-årsådern livlös i ett badkar i Solna. I bostaden fanns också den nu 62-årige mannen och en kvinna.

Den 21 oktober 2010 dömdes 62-åringen av Svea hovrätt till 15 år i fängelse för mord. Rätten ansåg att mannen dränkt den andra mannen i badkaret. Detta grundade rätten dels på ett rättsutlåtande över obduktionen, dels på stillbilder från en rekonstruktion av händelsen, dels på kvinnans vittnesmål. Det gick dock inte att få fram någon säker dödsorsak. Den döde hade bräcklig hälsa och en mycket hög alkoholhalt i blodet vid tillfället.

62-åringen har ansökt om resning vid två tillfällen och beviljades detta i våras. Försvaret åberopade ny bevisning i form av sakkunnigutlåtanden och en ny rekonstruktion av händelsen, som påstods visa att det inte rört sig om en dränkning.

Ännu en ny rekonstruktion av händelsen har gjorts på uppdrag av åklagaren som tog över fallet inför den nya prövningen, och hon har ansett att mannen bör fällas för mord.

Under augusti har en ny prövning av fallet gjorts i Svea hovrätt. Den 24 augusti meddelade rätten att mannen skulle släppas på fri fot i väntan på dom. Den 7/9 meddelade domstolen att mannen frikänner mannen.

Källa: Högsta domstolen, Svea hovrätt

ANNONS