Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försvarets radioanstalt på Lovön utanför Stockholm. Arkivbild.

FRA tillåter smartphones trots säkerhetsrisk

FRA tillåter sedan en tid sina medarbetare att använda mobiltelefoner på arbetsplatsen – trots att det utgör en säkerhetsrisk. Ett kontroversiellt beslut, anser it-säkerhetsexpert.

Fram tills nyligen har användandet av smarta telefoner varit totalförbjudet inom topphemliga Försvarets radioanstalts (FRA) områden. Men nyligen har myndigheten fattat beslut om att tillåta telefoner, trots att det innebär en ökad risk för dataintrång. Det visar ett dokument från den 8 februari i år som Svenska Dagbladet har tagit del av.

FRA vill dock tona ner betydelsen av beslutet och enligt myndigheten gäller tillåtelse av att använda telefonerna bara vissa områden.

- Beslutet som ledningen har fattat öppnar upp för möjligheten, men beroende på var det passar i verksamheten. Och när vi nu börjar tillämpa beslutet så kommer det inte vara lätt direkt, det kommer att vara fortsatt stora delar av verksamheten som omfattas av ett totalförbud, säger Anni Bölenius, informationschef på FRA, till TT.

Beskedet har väckt både engagemang och en viss oro bland medarbetarna. Inget som förvånar it-säkerhetsexperten Jonas Lejon, med bakgrund hos signalspaningsmyndigheten.

- Det finns en stor hotbild runt mobiltelefoner, det har varit så i många år, så det är ett kontroversiellt beslut, säger han till SvD.