Tidigare landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). Arkivbild.
Tidigare landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C). Arkivbild.

Förundersökning inledd mot Erlandsson

Efter anklagelserna mot förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) har åklagare inlett en förundersökning om sexuellt ofredande. Fyra moderata riksdagsledamöter uppger att de utsatts för oönskad beröring av Erlandsson. Erlandsson nekar till anklagelserna.

ANNONS
|

Åklagaren Bengt Åsbäck har inlett förundersökningen på eget initiativ, efter att han tagit del av medieuppgifterna om Erlandsson.

- Som åklagare med den tjänst som jag har ingår ett visst mått av omvärldsbevakning. De här uppgifterna om honom, tillsammans med att det finns ett par namngivna personer som lämnat uppgifter om vad de blivit utsatta för och att detta lett till att det tagits upp i Centerpartiets ledning och gjort att han avgått – då menar jag att de här medieuppgifterna har en sådan substans att redan på dem kan jag säga att det finns anledning att anta att brott har förekommit, i det här fallet sexuellt ofredande, säger Åsbäck till TT.

ANNONS

Ingen misstänkt

Åklagaren är samtidigt noga med att poängtera att Erlandsson i nuläget inte är misstänkt för brott. Det är en bedömning han kommer att göra efter att ha identifierat och talat med de kvinnor som säger sig ha utsatts.

- Beroende på vilka uppgifter de lämnar då får man ta ställning till om det räcker för att delge Erlandsson misstanke, säger Bengt Åsbäck.

Han har ännu inte varit i kontakt med Erlandsson själv.

Eskil Erlandsson lämnade sina riksdagsuppdrag i torsdags förra veckan på uppmaning av sitt parti. Orsaken uppgavs vara ett oacceptabelt beteende mot kvinnliga moderata riksdagsledamöter, varav en är Cecilie Tenfjord-Toftby.

Enligt henne handlar det om identiska historier vid middagar eller luncher där kvinnorna oönskat fått en hand på låret.

Erlandsson förnekar

Enligt Eskil Erlandssons advokat, Björn Sandin, nekar Erlandsson till kvinnornas anklagelser.

- Han (Erlandsson) vill klart och tydligt påpeka att hans avgång som riksdagsledamot inte innebär att han på något sätt medger något agerande eller ansvar för det som påstås. Han förnekar bestämt de påstådda gärningarna, säger Björn Sandin till TT.

ANNONS

Varför Erlandsson har valt att avgå vill Björn Sandin inte kommentera.

- Det kommer vi att kommentera i fall förundersökningen på något sätt leder vidare. I nuläget är han inte ens delgiven misstanke om brott, säger Björn Sandin.

C: Upp till berörda kvinnor

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson, som fick vetskap om händelser som läggs Erlandsson till last redan den 3 december, anser inte att partiet borde ha anmält det hela.

- En polisanmälan måste göras av dem som är berörda, vi kände att vi inte kunde föregå det, det var upp till de kvinnor som var berörda, säger Jonsson.

På frågan om Centern inte kunde ha offentliggjort det hela tidigare så säger Jonsson att han sedan den 3 december koncentrerat sig på att få Erlandsson att lämna sin plats i riksdagen, men att denne vägrade ända till i förra veckan.

ANNONS

Anders W Jonsson tycker det är klokt av åklagaren att inleda en förundersökning för att reda ut om det som skett kan vara brott, med tanke på den uppmärksamhet det hela fått.

Oavsett om det är brottsligt eller inte var det tillräckligt för att Erlandsson, enligt Jonsson, inte kan fortsätta att vara riksdagsledamot för C.

Liknande fall

I slutet av förra året togs ett fall med liknande inslag upp av Högsta domstolen, där en chef åtalats för sexuellt ofredande sedan han under en personalfest lagt sin hand på en kvinnas lår. HD friade mannen – även om agerandet var "såväl olämpligt som ovälkommet" hade det inte en sådan tydlig sexuell inriktning eller prägel att det faller inom det straffbara området, ansåg HD.

- Jag känner väl till det rättsfallet, och allt står och faller med om beröringen innebär en kränkning av den sexuella integriteten, säger åklagaren Bengt Åsbäck, och fortsätter:

- Och jag vet ju inte här. Här finns uppgifter om en handpåläggning, och sedan upprepades den. Men jag kan inte ta ställning till det förrän vi vet mer, men vi vet tillräckligt för att det ska finnas en misstanke om sexuellt ofredande. Sedan får man se vad de berättar, och vad det här är för någonting.

ANNONS
TT

ANNONS