Erik Bengtzboe. Arkivbild.
Erik Bengtzboe. Arkivbild.

Förundersökning efter Bengtzboes bostadsturer

I efterspelet av den moderate riksdagsledamoten Erik Bengtzboes dubbla boenden inleder åklagare nu en förundersökning om misstänkt bedrägeri samt brott mot folkbokföringslagen.

ANNONS
|

"En förutredning har pågått med anledning av att en riksdagsledamots folkbokföring har ifrågasatts", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Ett antal utredningsåtgärder kommer att vidtas. Det finns för närvarande ingen skälig misstanke mot någon person", heter det vidare.

"Visst material har inhämtats och vissa uppgifter kontrollerats."

Bengtzboes namn nämns inte i pressmeddelandet, men Åklagarmyndighetens presstjänst bekräftar för TT att det är han som avses.

Det var Aftonbladet som uppmärksammade att Bengtzboe fått 158000 kronor i hyresbidrag och traktamenten från riksdagen för att han varit skriven hos sin mor i Nyköping. Samtidigt har han haft en övernattningslägenhet i Stockholm, där han bott på veckorna till följd av sitt uppdrag.

ANNONS

Under påskhelgen kom besked om att Bengtzboe lämnar uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som Moderaternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor. Senare lämnade han även sin riksdagsplats.

- Jag tror stenhårt på Moderaterna och våra idéer, men det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen. Moderaterna behöver fullt fart framåt nu och därför har jag meddelat (partiledaren) Ulf Kristersson att jag också lämnar riksdagen, sade han till TT.

TT

ANNONS