Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många asylsökande som kommer till Sverige har varit utsatta för människohandel. Arkivbild.

Fortsatt ökning av människohandel

Migrationsverket upptäcker allt fler misstänkta fall av människohandel. Hittills i år har minst 231 fall där människor utnyttjats rapporterats, jämfört med 162 fall under samma period 2016.

Många människor som söker asyl i Sverige har utsatts för människohandel. De drabbas redan på vägen till Sverige och när de väl är framme fortsätter de oftast att utnyttjas på olika sätt, bland annat genom sexuell exploatering, tvångsarbete eller tiggeri, enligt Migrationsverket.

Under 2016 ökade antalet rejält, från 195 misstänkta fall 2015 till 338. Och ökningen verkar fortsätta, under första halvåret i år rör det sig om minst 231 drabbade människor.

Riskabla mellanhänder

Oftast är det kvinnor och barn som utsätts och hotas. Människohandlarna kan exempelvis säga att de ska sprida inspelat material på övergrepp, eller skada barnen om de inte lyder.

- De tvingas till att sälja sig och samarbeta mot sin vilja. Vissa luras också att det ska få åka iväg och jobba, säger Ninna Mörner, som arbetar med att fånga upp dem som utsatts för människohandel och som inte får hjälp av samhället.

Enligt Migrationsverket beror ökningen på två saker: mer kunskap hos personalen och att fler flyktingar sökt sig till Sverige. En bild Mörner delar. Hon berättar att det blivit svårare och farligare att ta sig till Europa sedan åtgärder infördes i samband med flyktingströmmen 2015.

- Människor måste i dag ta farligare vägar och tvingas i många fall ta hjälp av allt mer riskabla mellanhänder. Då ökar risken för utsatthet.

Regler skapar problem

Trots ökade insatser är fallen ofta svåra att utreda och få har fällts för människohandel i Sverige. Senast var 2016 när tre män från Stockholmsområdet dömdes efter att de organiserat smuggling av minst 180 människor.

På polisen arbetar man aktivt med att kartlägga kopplingen mellan smuggling och handel för att färre människor ska utnyttjas.

- Vi tar fram en lägesbild i dialog med Migrationsverket, men den är inte färdigställd än. Vi är väl medvetna om de här kopplingarna och att människor utnyttjas i flyktingsströmmarna, men vi kan inte säga hur vanligt det är eller hur ofta förekommande det är, säger Kajsa Wahlberg, kommissarie vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Samtidigt ställer lagen till med problem. Bara de människor som polisanmäler att de utsatts i Sverige får hjälp. Har de utsatts i annat land hjälper det inte att polisanmäla i Sverige, enligt polisen. Mörner anser att det behövs mer resurser för att kunna ge utsatta det skydd som behövs.

- De är väldigt sköra och mår inte bra och får de inte hjälp är risken stor att de utsätts igen. Vi vet flera fall där människor skickats iväg och hamnat rakt i händerna på människohandlarna igen. Det måste vi bort ifrån och vi måste se till att de får hjälp direkt och hela vägen, säger hon.