Det stormar kring Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra. Arkivbild.
Det stormar kring Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Förtroende för Kinberg Batra – tills annat sägs

Regeringen har förtroende för landshövding Anna Kinberg Batra tills motsatsen uttrycks.
Det uppger statsminister Ulf Kristersson (M).

ANNONS

– Vi har förtroende för alla myndighetschefer tills motsatsen uttrycks. Det finns inget annat sätt att hantera förtroendefrågor i staten, säger han till TT.

Kristersson pekar bland annat på JO:s utredningar och på att länsstyrelsen i Stockholms län gör interna analyser.

Men alla i Moderaterna är inte eniga. Christian Sonesson, kommunalråd i Staffanstorp, kräver Kindberg Batras avgång.

"Har man inte vett att själv ta ansvaret och avgå så måste naturligtvis regeringen ångra sin utnämning och lyfta landshövdingen. Det får vara ett slut på den pinsamma cirkusen nu”, skriver han på Facebook.

Förtroendet "dalat"

JO granskar nu tre olika rekryteringar som Anna Kinberg Batra gjort som landshövding i Stockholms län. Enligt Aftonbladet ska två av dem vara vänner till Kinberg Batra. En av tjänsterna utlystes enbart genom att en annons sattes upp i länsstyrelsens reception och den andra utlystes aldrig.

ANNONS

Enligt TV4 Nyheterna ska den tredje rekryteringen ha gjorts trots att personen i fråga inte uppfyllde myndighetens krav på akademisk examen.

Facket på länsstyrelsen i Stockholm ser flera problem med Anna Kinberg Batras ledarstil framgår det av ett ett mejl till HR-chefen som Aftonbladet har tagit del av.

I det skriver Anna Davis, huvudskyddsombud på arbetsplatsen, att förtroendet bland medarbetarna för landshövdingen "har dalat". I mejlet beskrivs Anna Kinberg Batras ledarskap med omdömen som toxiskt, otrevligt bemötande och härskarteknik.

Medveten om kritiken

Facket vill nu ha en extern granskning, i första hand av företagshälsovården, men utesluter inte att ta ärendet vidare till Arbetsmiljöverket.

"Jag är medveten om kritiken och angelägen om att länsstyrelsen Stockholm är en bra arbetsplats med god arbetsmiljö. Det pågår sedan tidigare dialog i samverkan. Huvudskyddsombudet har nu efterlyst en extern granskning. Detta önskemål har vi diskuterat i ledningsgruppen och kommer att genomföra i samverkan med parterna", skriver Kinberg Batra i en kommentar till TT.

På fredagskvällen rapporterade TV4 Nyheterna att Anna Kinberg Batra valde att föreslå en väninna som ny ledamot i länsstyrelsens insynsråd. Väninnan godkändes av regeringen och tillträdde i mars.

Enligt TV4 Nyheterna har Kinberg Batra och väninnan synts ihop på premiärer, fester och utomlands. Hon finns även med på tacklistan i landshövdingens självbiografi.

ANNONS
ANNONS