Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Naturbeteskött gynnar biologisk mångfald men har lika stor klimatpåverkan som konventionellt odlad kött. Arkivbild.

Forskare: Naturbeteskött bästa miljövalet

Svenskt naturbeteskött är det bästa miljövalet för den som vill ha kött på grillen i midsommar. I alla fall om biologisk mångfald står högt på miljöagendan.

Enligt livsmedelsforskaren Pernilla Tidåker vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) gynnar naturbetesköttet den biologiska mångfalden, rapporterar Vetenskapsradion.

I dag finns det omkring 350 000 hektar naturbetesmark i Sverige, men den håller på att växa igen, enligt studier från SLU. När markerna betas regelbundet uppstår några av de mest artrika miljöer vi har i Sverige och som har många rödlistade arter kopplade till sig. Genom att välja naturbeteskött hjälper man till att hålla markerna öppna och bevara den biologiska mångfalden, enligt Pernilla Tidåker.

Naturbetesköttet har dock troligen, enligt internationella studier, samma klimatpåverkan som det konventionellt odlade köttet. Men för den som vill lindra sitt miljösamvete kan naturbeteskött ändå vara rätt val.

- Ja, om man tycker att biologisk mångfald är viktigt, så är det ett rimligt beslut att fatta. Men man ska inte tro att det inte har klimatpåverkan, för det har det, säger Fredrik Hedenus, docent i fysisk resursteori på Chalmers, som har studerat köttets klimatpåverkan.