Forskare ser en koppling mellan aktivitet i nätforum och radikalisering inom extremhögern. Arkivbild.
Forskare ser en koppling mellan aktivitet i nätforum och radikalisering inom extremhögern. Arkivbild. Bild: Naina Helén Jåma/TT

Forskare: Högerextrem radikalisering i nätforum

Slutna digitala rum med ensidiga åsikter bidrar till radikalisering. Det visar forskning från bland annat Göteborgs universitet, som analyserat 20 år av diskussioner på ett högerextremt nätforum.

ANNONS
|

I forskningsprojektet från bland annat Göteborgs universitet, som P3 Nyheter var först med att rapportera om, har data från 20 år av diskussioner på det internationella högerextrema nätforumet Stormfront analyserats.

Forskarna ser i studien ett tydligt samband mellan diskussioner i slutna nätforum där åsikterna går åt samma håll, så kallade "ekokammare", och radikalisering inom extremhögern.

Att radikaliseringsprocessen i dag sker på nätet i större utsträckning gör att användarna möts av radikala åsikter flera timmar per dag och att det blir lättare för de högerextrema grupperna att nå ut till en större målgrupp.

Språket i nätforumen spelar också en stor roll. Det kan till exempel handla om att nya användare snabbt anpassar sig och förändrar sitt språk efter hur andra uttrycker sig i forumet, som lockar vit makt-anhängare och nazistsympatisörer.

ANNONS

"Vi ser att många användare börjar med ett språk som är rätt långt ifrån det som används på forumet. Men ganska snabbt börjar de närma sig den generella diskursen och använda de ord som andra använder", säger Anton Törnberg, forskare i sociologi vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Det kan också handla om att ord över tid byts ut mot andra ord som fyller samma funktion, för att peka ut vissa grupper som ett hot.

"Vi ser en förskjutning där nya på forumet i början pratar om 'svarta' medan det senare byts ut mot 'judar'. Stormfront är ett nazistiskt vit makt-forum och det kan ses som en slags socialiseringsprocess där man successivt ändrar vem som ska ses som fienden", säger Anton Törnberg.

ANNONS