Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart fylls Almedalen i Visby av politiker, organisationer, företag och andra besökare. Arkivbild.

Fokus på partiledardebutanter i Almedalen

Två partiledare gör debut på Almedalsscenen i Visby i veckan – Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Liberalernas nyvalda partiledare Nyamko Sabuni. Hållbarhet, klimat och miljö är de dominerande ämnena på årets seminarier.

Förra årets Almedalsvecka slog alla rekord. Precis som politikerveckan på Gotland har gjort varje år de senaste åren. Men i år bryts trenden. Besökarna väntas bli något färre än valåret 2018 och seminarierna lite färre.

Ändå väntas runt 43 000 besökare till de flera tusen seminarierna som anordnas innanför ringmurarna.

Debutanten Per Bolund (MP) är först ut på Almedalsscenen. Han håller sitt partiledartal redan på söndagskvällen.

Nyfikna på nykomling

På onsdagen är det sedan dags för Nyamko Sabuni (L) som inte ens varit partiledare i en vecka när hon ställer sig på scenen. Hon har varit borta från politiken i flera år och kanske är det hennes tal som flest kommer att spetsa öronen under.

Statsminister Stefan Löfven (S) har valt att inte komma till Almedalen i år. Han kommer i stället att resa runt med buss i Halland, Skaraborg, Östergötland och Värmland. Besöka Ullared, äldreboenden och campingplatser. Socialdemokraternas tal hålls i stället av finansminister Magdalena Andersson, vilket hon även fick göra för två år sedan.

En del tunga ministrar, som utrikesminister Margot Wallström (S) och klimat- och vice statsminister Isabella Lövin (MP), kommer inte heller till Visby. Men de flesta ministrarna är ändå på plats – 18 av 23 stycken.

Hallengren flitigast

Socialminister Lena Hallengren (S) är den flitigaste seminariedeltagaren, enligt arrangören. Hon deltar i 21 evenemang, följd av civilminister Ardalan Shekarabi (S) med 20 evenemang och energiminister Anders Ygeman (S) som medverkar i 16 evenemang.

Redan förra året handlade mycket av diskussionerna om hållbarhet, klimat och miljö. Torkan hade slagit till och många pratade om extremvädrets konsekvenser. Även i år är det dessa ämnen som dominerar bland seminarierna i programmet.