Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

FMV aktiverar kris- och krigsstab för att vara förberedd för förändringar i säkerhetsläget. Arkivbild.
FMV aktiverar kris- och krigsstab för att vara förberedd för förändringar i säkerhetsläget. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

FMV aktiverar kris- och krigsstab

Försvarets materielverk (FMV) har aktiverat en kris- och krigsstab på grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget, skriver SvD.

FMV förser försvaret med bland annat stridsflygplan, ubåtar och radarsystem och myndigheten säger att man nu vill anpassa verksamheten utifrån den allt sämre säkerhetspolitiska situationen i Sveriges närområde.

I ett mejl till TT skriver FMV:s presschef Henrik Hedberg att en akut kris förvisso "inte bedöms vara nära förestående", men att myndigheten trots det behöver "skapa en fördjupad lägesbild över omvärldsläget och produktionen" och har aktiverat staben för att "vara framåtlutade i god tid".

"Det vi aldrig vill"

"Givet vår viktiga roll att stödja Försvarsmakten är det viktigt att FMV tidigt vidtar åtgärder för att kunna hantera en eventuell framtida händelseutveckling", skriver Henrik Hedberg.

Kris- och krigsstaben aktiverades i "närtid" och syftet är att säkra myndighetens förmåga att understödja och vara redo att agera om läget förändras ytterligare.

Dess uppgifter består bland annat i att sammanställa lägesbilder, samordna kommunikation och föreslå åtgärder.

"Det handlar med andra ord om att myndigheten ska vara förberedd och planera för det som vi aldrig vill ska inträffa", skriver Henrik Hedberg.

Liknar pandemin

Staben påminner om hur myndigheten arbetat under coronapandemin, då en särskild arbetsgrupp ansvarat för att hantera olika potentiella pandemirelaterade scenarier.

Erfarenheterna av arbetsgruppen har enligt presschefen gjort att FMV ser ett "betydande mervärde" i att skapa en liknande funktion kopplad till det säkerhetspolitiska läget.

Enligt Hedberg utgör staben en grundfunktion som kan hantera såväl snabba som korta förlopp – timmar, dagar, veckor – och mer utdragna förlopp – månader, år – samtidigt som Försvarets materielverk bibehåller ordinarie ledningsstrukturer för beslutsfattande inom myndigheten.