Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningshelikoptern som servar sydligaste Sverige kommer från och med den 1 juli att utgå från Kristianstad. Arkivbild.

Flyttbeslut för räddningshelikopter står fast

Beslutet att flytta driften av Sjöfartsverkets räddningshelikopter från Kallinge i Blekinge till Kristianstad ligger fast. Detta trots att länsstyrelsen nu gett tillstånd till fortsatt drift i Kallinge.

Orsaken är att villkoren för tillståndet inte är anpassade till verksamhet med räddningshelikopter.

- Det innehåller kraftiga begränsningar för vår verksamhet, säger Mattias Hyllert, direktör för Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningsavdelning.

Exempelvis regleras tiderna för flygning kraftigt.

- Vi behöver kunna öva våra besättningar året runt för att de ska vara redo för att kunna ta uppdrag året runt, så det här innebär alltför stora inskränkningar i våra förutsättningar för att planera och driva övningsverksamheten, säger han till TT.

Räddningshelikoptern som servar sydligaste Sverige kommer därmed från och med den 1 juli att utgå från Kristianstad. Flytten är tillfällig i väntan på uppförandet av en ny hangar i Kallinge, men bygget av en sådan kan ta ungefär två år.

Sjöfartsverket har totalt sju räddningshelikoptrar vid fem olika baser. I Kristianstad kommer helikopterverksamheten att ha Kristianstad Österlen Airport som bas.