Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flickvännen ska se ut som mamma

Drömtjejen för heterosexuella män liknar männens mammor och personer som växte upp med rökande föräldrar tänder på rökare.

Detta visar en avhandling från Stockholms universitet. Samband mellan sexuella preferenser och föräldrarnas utseende tyder på att erfarenheter från barndomen har en avgörande roll för vem man attraheras av som vuxen. Enligt avhandlingen tänder personer som växte upp med rökande föräldrar oftare sexuellt på rökare än personer utan rökande föräldrar. Män som tycker att gravida kvinnor är sexiga är oväntat ofta storasyskon som har sett sina mammor gravida. Enligt forskaren Hanna Aronsson, som har skrivit avhandlingen, tyder det på att sexuella preferenser formas under en känslig period i den tidiga barndomen.

Så fungerar det för många djur. Ett exempel är knähunden som juckar mot människors ben. Hundens sexualitet har präglats av att människor har kelat med den som valp och som vuxen riktar den sina sexuella beteenden mot överraskade husgäster.

Enligt teorin skapas ett slags mall i barnets hjärna utifrån hur föräldrarna och syskonen ser ut. Senare i livet attraheras man av personer som stämmer överens med mallen. För heterosexuella män liknar idealpartnern därför ofta deras mamma. Likadant liknar idealpartnern för heterosexuella kvinnor ofta deras pappa. Det återspeglas i de sexuella preferenser som Hanna Aronsson undersökte.

Heterosexuella män som är uppväxta i familjer där bara mamman rökte tänder oftare på rökare än män från familjer där ingen av föräldrarna rökte. Är de däremot uppväxta i familjer där bara pappan röker syns ingen sådan effekt.

– Likadant som man kan lära in en preferens för ögonfärg, hårfärg, hudfärg, kroppsform eller hur ens egen art ser ut, så kan man lära sig att en cigarett är en del av hur kvinnor ser ut, säger Hanna Aronsson.

Under forskningen har hon tagit del av när personer har kommenterat sina sexuella fetischer.

– Det är intressant att vissa tycker att det är väldigt upphetsande med rökning rent sexuellt men tycker att det är väldigt äckligt i andra situationer, säger hon och fortsätter:

– Det är väldigt specifikt vad rökfetischisterna gillar. Vissa gillar till exempel bara långa smala cigaretter utan filter och blir jätteavtända om en tjej röker vanliga cigaretter.