Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

En av de hybridvargar med mörk päls som fångats på bild av viltkamera.

Flera vargar kan dödas när hybrider skjuts

Länsstyrelsen ger klartecken för skyddsjakt på hybridvargarna. Men att skilja ut hybriderna från vanliga vargar kan bli svårt. Därför har det bestämts att alla vargar i området ska skjutas i omgångar till dess att hybriderna är undanröjda.

Länsstyrelsen fattade på måndagen beslut om skyddsjakt på de hybridvalpar som finns i Södermanland. Riskerna för att hybridvargarna – en korsning mellan hund och varg – ska föra vidare hundgener in i den svenska vargstammen gör att djuren måste avlivas snarast möjligt, vilket kan ske med start onsdag.

- Vi räknar att man är i gång under veckan, säger länsstyrelsens chef för viltfrågor Johans Varenius.

Svårt att genomföra

Men att praktiskt genomföra skyddsjakten kan bli svårt. Dels vet man inte säkert hur många hybriddjur det rör sig om, dels har valparna nu blivit så stora att det är svårt att se skillnad mellan en valp och en vuxen varg. Vissa av de hybrider som fångats på bild är mörka i pälsen, men man har också sett individer med normalfärgad päls, vilket ytterligare försvårar jakten. Därför har länsstyrelsen fattat beslutet att sex vargar får skjutas i en första etapp.

- Vi kör dem sedan till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion och fastställa om det är hybrider eller varg som fälts, säger Johan Varenius.

Viktigt finna varghonan

På länsstyrelsen vet man inte med säkerhet hur många individer det rör sig om. Men man räknar med minst tre, utöver vargtiken.

- Vad gäller varghonan som fött ungarna är det inte osannolikt att hon kommer att para sig igen. Då kommer vi att stå inför samma situation igen om ett år eller två, säger Johan Varenius.

Det var i slutet av sommaren som en viltkamera tog en bild av valparna vid Bie, norr om Katrineholm. Hybriderna tros vara de första i sitt slag i Sverige. Liknande djur har tidigare påträffats i Norge.