Polisens bombtekniker undersöker det misstänkta föremålet och söker runt i närområdet, bland annat med hund.
Polisens bombtekniker undersöker det misstänkta föremålet och söker runt i närområdet, bland annat med hund.

Flera teorier efter Linköpingsexplosion

Tre dagar efter att en explosion skakade om Linköping återstår många frågetecken. Polisen har fått in många tips, men har ännu ingen tydlig bild om vad som har skett. Samtidigt verkar boende i flera skadade lägenheter få vänta längre än väntat på att få återvända.

ANNONS
|

Polisen tror sig ha hittat den exakta platsen där explosionen ägt rum.

- Vi tror att det har skett utomhus, i anslutning till ett cykelförråd som ligger närmast det hus som är mest skadat, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson.

Vad det är som exploderat är för tidigt att säga. Förhoppningen är att den tekniska undersökningen ska ge fler svar.

ANNONS

Tips om cykel

Polisen gick i helgen ut och frågade allmänheten om tips kring en viss typ av lådcykel. Flera har hört av sig, enligt Åsa Willsund, och tipsen kommer att sammanställas under måndagen. Hon vill däremot inte kommentera varför lådcykeln är intressant.

- Vi behöver vara luddiga för att inte påverka vittnen som hörs i utredningen.

Hon framhåller att utredningen utgår från flera teorier, men vill inte säga om det finns någon som är mer intressant än den andra.

Under natten mot måndag fick polisen larm om ett misstänkt föremål några hundra meter från explosionsplatsen. Bombteknikerna kunde efter en undersökning avfärda föremålet som ofarligt.

Större skador

Över 250 personer har hörts efter explosionen och de materiella skadorna verkar vara större än tidigare bedömningar.

- Det är 69 lägenheter som vi inte tror är återflyttningsbara den närmsta tiden, säger Ulf Gustavsson, förvaltningschef för Stångåstaden, till P4 Östergötland.

ANNONS

Bostadsbolaget har hittat ersättningsboenden till nästan alla, enligt Ulf Gustavsson, men arbete med att hitta rätt bostad till rätt hushåll återstår.

TT

ANNONS