Medlemmar från Nationalsocialistisk front vid ett valmöte i Sollentuna 2006. Arkivbild.
Medlemmar från Nationalsocialistisk front vid ett valmöte i Sollentuna 2006. Arkivbild.

Flera ex-nazister på SD:s vallistor

Flera tidigare medlemmar från den våldsamma och antidemokratiska nazistorganisationen Nationalsocialistisk front (NSF) kandiderar för Sverigedemokraterna, avslöjar Expressen ihop med Expo.

ANNONS
|

De har matchat valets samtliga kandidater från alla partier – över 6000 till riksdagen, drygt 12000 till landstingen och mer än 52000 till kommunerna – mot listor över nazistiska aktivister. Det handlar om personer som haft en djupare förankring i den nazistiska miljön, som medlemskap i nazistiska organisationer, nazistisk aktivism eller som aktivt spridit propaganda.

En av dessa kandidater gick med i NSF på 90-talet och avancerade till så kallad ortsgruppschef i södra Sverige. Lokalavdelningen lades ned 2002 men kandidaten fortsatte sin nazistkarriär i Parabellum, en slags vaktstyrka. 2004 deltog han i den nazistiska Salemmarschen utanför Stockholm och misshandlade samma år en avhoppare från NSF. 2005 syntes kandidaten i Folkets marsch i Stockholm som samlade stora delar av den organiserade nazismen i Sverige.

ANNONS

Till Expressen säger kandidaten att han var "ung och dum" och fördömer tiden inom nazismen:

- Jag är en helt annan människa i dag.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att partiet kontrollerar sina kandidater.

- Jag känner inte till vad det där är för några och vad de har för positioner, eller vad de har gjort tidigare i livet, säger han till Expressen.

TT

ANNONS