Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Sverige har flera butiker börjat ta betalt från platspåsar sedan en ny EU-förordning trädde i kraft i juni. Arkivbild.

Fler väljer bort butikernas plastpåsar

Sedan plastpåsar började kosta pengar hos många ledande butikskedjor avstår allt fler svenskar dem, enligt kampanjen "One bag habit".

En ny EU-förordning som trädde i kraft den 1 juni i år tvingar butiker att informera sina kunder om de skadliga effekter som plastpåsar har för miljön. I Sverige har vissa butiker valt att börja ta betalt för plastpåsar och en sådan kampanj är "One bag habit" som klädjättarna H&M, Kappahl och Lindex drog i gång i juni.

"Avstår från påsköp"

Sedan dess har fler butikskedjor anslutit sig och totalt ingår nu 17 företag. TT har varit i kontakt med flera av de stora butikkedjor som deltar.

Enligt dem har köpen av plastkassar minskat med 30–50 procent jämfört med samma period 2016, efter det att EU-förordningen infördes i juni.

- Det ligger stadigt på fler än hälften av våra kunder som avstår från en påse, säger Fredrika Klarén.

Kedjorna som deltar i kampanjen skänker överskottet till hållbar utveckling. H&M har till exempel fått in nära 3,5 miljoner för påsköpen, som sedan donerats.

Trenden håller sig kvar

Redan månaden efter det att butiker började ta betalt för plastpåsar märktes en minskning av köpen – men till en början fanns en rädsla att trenden skulle vända.

- Det fanns en oro att påsköpen skulle gå upp igen efter sommaren för att kunderna skulle vänja sig vid att det kostar. Så har det inte blivit, säger Klarén.

Anledningen till det tror hon är att butiksanställda fortsätter att hålla upp informationen om plastpåsarna för kunderna.

- Vi kan inte tappa det ansvaret och sluta informera. Vi har gjort det till något vi tar upp löpande i våra möten med kunder, så att frågan aktualiseras.

Viktigt med helhets tänk

Enligt Fredrika Klarén är det samtidigt viktigt att inte hela företagets miljöansvar läggs på konsumenten genom en extra kostnad för påsar, utan att företaget också arbetar hållbart.

- Självklart räcker det inte bara med ett initiativ, utan man måste integrera hållbarhet utifrån sin hela verksamhet. Det tycker jag att vi gör och har som mål att göra, säger hon.