Flera kommuner vill ta efter Vellinge i frågan om tiggeriförbud. Arkivbild
Flera kommuner vill ta efter Vellinge i frågan om tiggeriförbud. Arkivbild

Fler kommuner vill införa tiggeriförbud

Efter Högsta förvaltningsdomstolens beslut att låta Vellinge kommun införa lokalt tiggeriförbud vill flera skånska kommuner följa Vellinges exempel.

ANNONS
|

Staffanstorps kommun har avvaktat beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen som kom på måndagen, rapporterar flera medier.

- Vi kommer att följa Vellinges exempel och införa tiggeriförbud, säger Christian Sonesson (M), kommunalråd i Staffanstorp, till SVT Nyheter Skåne.

Han säger att kommunens jurister haft tät kontakt med Vellinges och att de kommer att använda samma formuleringar.

ANNONS

Landskrona kommun har också inväntat domen, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) till TT.

- Nu har domen kommit och en utredning ska göras om det är lämpligt även här, säger han.

Enligt Torkild Strandberg finns ett brett stöd i frågan i kommunen, men han hade hellre sett ett nationellt regelverk att förhålla sig till.

- Med det sagt är detta bättre än inget och det är rimligt att få tycka till på lokal nivå, säger han och fortsätter:

- Det här handlar ytterst om att det är orimligt att människor i Sverige ska sitta på marken på vintern och tigga utanför affärer.

I Bromölla vill man också försöka få till ett förbud.

ANNONS

- Vi har lite annat att prioritera men det ligger i vår budget, säger Eric Berntsson (SD), som tillträder som kommunstyrelsens ordförande den 1 januari, till SVT.

Även i Salem, söder om Stockholm, får domen konsekvenser. Här öppnar man för förbud, trots att tiggeriet har minskat i kommunen.

- Vi får överväga behovet utifrån hur mycket tiggeri som förekommer, men jag är inte främmande för att undersöka förutsättningarna för ett lokalt tiggeriförbud, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Kalderén (M) till Mitt i Botkyrka-Salem.

TT

ANNONS