Största risk att förfrysa är det för kinder, öron, näsa, fingrar och tår.
Största risk att förfrysa är det för kinder, öron, näsa, fingrar och tår.

Fler köldskador under lovvecka

Glittrande snö och kallt. För många var förra veckans väder det perfekta sportlovet men alla klarade sig inte helskinnade. Under vecka nio ökade antalet samtal om köldskador till 1177 Vårdguiden Stockholm markant.

ANNONS
|

Under vecka nio inkom 94 samtal om köldskador till Vårdguiden i Stockholms län. Det går att jämföra med åtta samtal veckan innan och ett samtal under vecka sju.

Fingrar, tår, öron, näsa och kinder löper störst risk att få förfrysningsskador. Det första tecknet att man är på väg att få en köldskada är dessutom att man tappar känseln, vilket gör att det ibland är svårt att upptäcka när det har gått för långt.

Och det behöver inte vara så kallt som man kan tro för att drabbas av köldskador, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden.

ANNONS

- Det viktigaste är ju att klä sig varmt. Gör man inte det så är risken att man kan förfrysa sig även när det är måttligt kallt. Men den risken ökar ju också ju kallare det blir.

Värm upp långsamt

Ett tecken på att man är på väg att få en köldskada är att huden domnar och blir vitaktig när blodet försvinner. De allra flesta köldskadorna är ytliga och då räcker det med att långsamt värma upp huden. Det bästa är att värma hud mot hud, som att stoppa frusna fingrar i armhålorna eller värma kinderna med en varm hand. Man ska inte använda varmt vatten eller en varm kopp.

- Du ska inte värma dig mot en värmekälla som ett bastuaggregat eller öppen eld. Då finns risken att du får en skada åt andra hållet och i värsta fall kan du få en brännskada eftersom känseln är borta.

ANNONS

Man ska också undvika att gnugga huden eftersom det kan skada huden ytterligare.

Djupa köldskador

Om du efter att ha försökt värma upp huden i 20-30 minuter men inte får tillbaka känseln eller om huden är vitgul eller vit med ett marmorliknande mönster kan du ha fått en djup köldskada. Kontakta då alltid sjukvården.

- Så fort du är osäker så kontakta 1177 Vårdguiden och prata med erfaren sköterska. Det är som en glidande skala från det att det är en lättare ytlig skada tills att de blir djupare. De djupare skadorna måste hanteras på ett annat sätt så ring hellre en gång för mycket.

TT

Fakta: Köldskador

Ta dig bort från vind och blåst och helst inomhus.

Värm upp det köldskadade området långsamt, gärna hud mot hud

Undvik att massera eller gnugga området eftersom det kan skada huden.

När huden värms upp blir den ofta röd, varm och lite svullen, och det kan göra rejält ont. Men det är viktigt att ändå fortsätta uppvärmningen ända tills normal färg och känsel har kommit tillbaka.

Om huden är hård, kall, vitgul eller vit med ett blåtonat, marmorliknande mönster kan det vara en djup köldskada. Då bör man snarast kontakta vården.

Källa: 1177.se

ANNONS