Naturskyddsföreningens kampanj ska ge fler blommor åt vilda bin. Arkivbild.
Naturskyddsföreningens kampanj ska ge fler blommor åt vilda bin. Arkivbild.

Fler blommor och bostäder ska rädda bina

Mycket av den mat vi äter är pollinerad av bin och fjärilar. Men existensen för naturens egna trädgårdsmästare är hotad, något Naturskyddsföreningen vill uppmärksamma med i en kampanj.

ANNONS
|

Bin lider brist på både mat och bostäder och dessutom används för mycket bekämpningsmedel. Problemet gäller även globalt.

- Många forskningsrapporter ger vid handen att de stora hoten mot insekter är ett intensifierat jord- och skogsbruk som ger färre vilda blommor, säger Karin Lexén.

Hotet mot våra vilda biarter kan få allvarliga konsekvenser för både matproduktionen och den biologiska mångfalden, berättar hon.

ANNONS

Ger oss mat

- En tredjedel av all mat vi äter är mat som krävt pollination. Det handlar om frukter och bär men även sådant man kanske inte tänker på, som kaffe och avokado. Både vår mat och våra landskap skulle se helt annorlunda ut utan bina.

Bara en procent av de ängsmarker som fanns för 100 år sedan finns kvar i dag och med dem försvinner också många vilda blommor som är så viktig för bina. Marken har tagits i anspråk för bostäder, vägar och jordbruksmark och Naturvårdsverket vill se insatser från flera håll för att vända utvecklingen.

- Kommunerna kan göra ganska mycket på sina ytor. De hårdklippta gräsmattorna är ganska sterila och här borde man kunna skapa lite mer ängsliknande miljöer. Och på regeringsnivå är det viktigt att stimulera till mer ekologisk matproduktion, för det främjar biologisk mångfald.

ANNONS

Positiv repsons

Naturskyddsföreningens kampanj "Operation rädda bina" tipsar om några typer av insatser där man kan bidra till att vända utvecklingen. Villaträdgården kan bli en plats för ängsblommor att blomma och den som saknar gräsmatta kan plantera blommor i en balkonglåda. Man kan också fixa ett bihotell genom att borra hål i en träbit och ställa ut som boplats.

Målet är att minst 10000 räddningsinsatser ska genomföras över hela landet och allmänheten kan rapportera sina insatser på Naturskyddsföreningens hemsida.

- I fjol blev vi positivt överraskade av den starka responsen, det var väldigt kul. Nu känns det som att de här frågorna debatteras ännu mer, så jag tror vi kommer få ett bra gensvar, säger Karin Lexén.

TT

Fakta: Så kan du rädda bina

Tre räddningsinsatser från Naturskyddsföreningens kampanj "Operation rädda bina":

1) Gör om gräsmattan eller en bit av den, för att ge plats åt ängsblommor. Detta gör du genom att sluta använda gödsel, eftersom örter gynnas av magrare mark. Klipp gräset mer sällan, så de vilda blommorna kan frodas, och vänta med att slå tills de blommat färdigt.

2) Plantera bivänliga blommor. Sätt blommor som ger nektar och pollen under hela säsongen – i krukor, trädgårdsrabatten eller balkonglådan. Kantnepeta, kattmynta och myskmalva är tre lättodlade växter.

3) Fixa ett bihotell. Bristen på lämpliga bomiljöer är en av orsakerna till att många vilda biarter minskar. Allt som behövs är en träbit där man borrar minst sex centimeter djupa hål och placera den i söderläge. Sätt också ett hönsnät cirka fem centimeter framför så att inte småfåglar kommer åt bina.

Källa: Naturskyddsföreningen

ANNONS