Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Björnstammen har växt med flera hundra individer enligt den senaste mätningen. Arkivbild.

Fler björnattacker – men ingen ökad fara

Den senaste tiden har flera personer blivit attackerade av björnar i Sverige. Men allmänheten behöver inte oroa sig när de rör sig i björntätare områden, säger björnexperten.

Totalt rör det sig om tre kända fall av jägare i Norrbotten och Härjedalen som under pågående jakt blivit överfallna och skadade de senaste veckorna.

- Antalet björnattacker varierar från år till år men det känns som att det varit något fler än vanligt. Det beror med största sannolikhet på att det pågår både björn- och älgjakt i dessa områden och att det därför är många jägare ute i skogarna samtidigt, säger Benny Gäfvert, björnexpert på Stiftelsen Rovdjurscentret de 5 Stora.

Antalet björnar ökar

En annan tänkbar förklaring skulle enligt Benny Gäfvert kunna vara att björnstammen har växt sig större de senaste åren. Just nu genomför länsstyrelsen i flera län en inventering av antalet björnar i Sverige som pekar på att stammen har växt med flera hundra individer.

- Tidigare har man räknat med att det finns runt 2 800 björnar i Sverige men det senaste resultatet från inventeringen rör det sig om en siffra över 3 000, säger han.

Även om det kommer rapporter om björnattacker varje år är det sällsynt att människor dödas av björnar. Att så få jägare stryker med är ett bevis på att björnen agerar i självförsvar, säger Gäfvert.

Undviker helst människor

- Björnarna ser inte människan som ett byte. Ofta är det jakthundar som får björnen att känna sig trängd och hotad när de skäller, vilket kan leda till att de går till angrepp.

Därför behöver inte heller allmänheten oroa sig över björnar när de rör sig i skog och mark.

- Det är extremt få flanörer, bärplockare eller motionärer som stöter på björnar. De är skygga djur som gärna undviker människor om de har möjlighet.