Ny statistik från Socialstyrelsen visar att 24 procent av de svenska barnen ammades vid tolv månaders ålder under 2015. Resultatet är en rejäl ökning från den senaste mätningen 2013, då resultatet var 19 procent.
Amningen ökade även med fyra procent bland barn som är nio månader gamla.
"Vad ökningen beror på vet vi inte med säkerhet. Men uppgifter från graviditetsregistret har bland annat visat att mödrar med lång utbildning och mödrar födda i utomeuropeiska länder ammar i högre utsträckning", säger Karin Gottvall, sakkunnig på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.
Högsta noteringen
Amningen av äldre barn minskade stadigt i Sverige fram till 2010, då ett trendbrott skedde. I dag är nivån bland ettåringarna den högsta sedan mätningarna startade 2002.
Sofia Zwedberg, amningsforskare vid Sophiahemmets högskola, tror att attityderna till ett längre ammande har förändrats både i befolkningen och inom vården.
- Förut kunde kvinnor uppleva att folk tittade på en om man ammade ett större barn. Många ifrågasatte varför man gjorde det. Man tänkte att det handlade om mammor som inte kunde sätta gränser, eller som gjorde det mer för sin egen skull än för barnet. Den attityden har försvunnit nu, säger hon.
Rekommendationer
I Sverige är rekommendationen att man ska amma fram till ett års ålder eller längre, medan det internationellt pratas om två år eller längre. Att fler ammar längre blir därför naturligt när fler invandrar till Sverige från länder utanför Europa där rekommendationen ser annorlunda ut, menar Sofia Zwedberg.
- Efter sex månader ska du introducera annan föda också. Men det finns ingen anledning att avsluta amningen om det känns bra. Det finns absolut inga nackdelar för barnets hälsa. Amningen kan krångla och gå upp och ner. Det kanske inte känns bra förrän efter fyra månader, och då känner nog många att de blir glada och vill fortsätta, säger hon.
Fakta: Enbart och delvis ammade barn
År 9 månader 12 månader
2010 33,9 procent 16,2 procent
2011 35,3 17,2
2012 35,8 18,0
2013 37,0 19,1
2013 Statistiken bedömdes ogiltig
2015 41,0 24,1