Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En storm i Finland orsakar hårda vindbyar i Sverige, men under torsdagseftermiddagen väntas det blåsa mindre. Arkivbild.
En storm i Finland orsakar hårda vindbyar i Sverige, men under torsdagseftermiddagen väntas det blåsa mindre. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Finländsk storm slår hårt mot svenska kusten

Det blåser rejält längs den svenska östkusten, med klass 1-varningar på sina håll.
Anledningen till ovädret stavas Aila – stormen som härjar i Finland.

Oväder råder i bland annat Uppland och Västerbotten. Under torsdagsmorgonen noterar SMHI stormbyar vid havsbandet längs Upplandskusten, där uppemot 25 meter per sekund har uppmätts i vindbyarna.

– Det här kraftiga vindbandet kommer dra ner över Östersjön nu under förmiddagen, så vinden kommer att avta lite långsamt. Det blir som mest blåsigt i Uppland och delar av Gotland i dag. Även Södertörn får det ganska blåsigt i dag, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI, till TT.

Strömavbrott i Västerbotten

Vinden är också stark i delar av Västerbotten. Natten mot torsdag blev flera av Skellefteå krafts kunder utan ström i Robertsfors och Skellefteå.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kuling över Östersjön, Bottenhavet och Bottenviken. I nordöstra Västerbotten råder en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar. Färjan mellan Umeå och Vasa är inställd till fredag.

– Men även i Västerbotten kommer vinden successivt att avta. I ett par timmar till kan det vara stormbyar runt Bjuröklubb, säger Therese Fougman.

I eftermiddag väntas vindbyar på runt 12-13 meter per sekund i delar av Västerbotten.

– Man kommer nog uppleva det som blåsigt fortfarande, men det har ändå lugnat ner sig jämfört med hur illa det har varit under natten och morgonen.

Längs Upplandskusten kan det dröja till sen eftermiddag eller kväll innan vindbyarna går under 14-15 meter per sekund.

Skarp varning i Finland

Det är stormen Aila i Finland som orsakar de hårda vindarna längs kusten i Sverige. I grannlandet uppmanar Meteorologiska institutet till försiktighet och att man bör hålla sig inomhus.

TT: Är det aktuellt även för Sverige?

– Nej, det tror jag inte. Blåser det stormbyar så kan det hända att lösa föremål kan flyga omkring, eller att mindre träd och grenar bryts av. Är du ute och kör bil längs Norrlandskusten, och i synnerhet på de mindre vägarna, så kanske man får vara beredd på att det kan ligga träd på vägen, säger Therese Fougman.

Klara Stefansson/TT

Svag vind 0–3,3 meter per sekund

Måttlig vind 3,4–7,9 meter per sekund

Frisk vind 8,0–13,8 meter per sekund

Hård vind 13,9–24,4 meter per sekund

Storm 24,5–32,6 meter per sekund

Orkan 32,7– meter per sekund

Källa: SMHI