Fick uppdraget av IS – dödade 39 personer

ANNONS
|

Genom lastbilsattacken i Stockholm riktas fokus på Uzbekistan. Det är ett land som blev självständigt när Sovjetunionen upplöstes och som till ytan är lika stort som Sverige.

Det är en hårdför diktatur styrd av Islam Karimov fram till sin död förra året. Hans dotter Gulnara Karimova är känd genom SVT:s Uppdrag Granskning och reportage om telekombolaget Telias tvivelaktiga affärer med regimen. Hon är nu misstänkt för brott.

Uzbekistan och Centralasien är en grogrund för extremism och rekrytering till terrorrörelser. Det beror på en turbulent historia och politiskt förtryck, förföljelse och fattigdom. Kaos uppstod efter att Sovjet drog sig ur Afghanistan och islamistiska rörelser vann mark och sympatisörer.

ANNONS

Förutom i Stockholm har uzbekiska män figurerat i flera uppmärksammade terrordåd:

Ryska myndigheter uppger att en ung uzbek låg bakom själsmordsdådet i Sankt Petersburgs tunnelbana som krävde minst 11 döda och många skadade förra veckan.

En av männen som genomförde attentatet mot Atatürk-flygplatsen i juni förra året kom från Uzbekistan, övriga från Kirgizistan och Tjetjenien. 45 personer, däribland de tre terroristerna, dog och 230 personer skadades. Enligt turkiska myndigheter agerade männen på order av IS.

På nyårsnatten i år sköt en 34-årig uzbek ihjäl 39 personer på den kända nattklubben Reina i Istanbul. Turkiska myndigheter uppger att han tog sig in illegalt i landet via Syrien.

En bakgrund till nattklubbsangreppet och hotet från IS i Turkiet publiceras i senaste numret av en tidskrift för centret för terroriststudier vid Amerikanska arméns officershögskola. Den är skriven av professorn i kriminologi vid George Mason University och experten på våldsam extremism, doktor Ahmet S Yala.

Han skriver att den turkiska utredningen kastat nytt ljus över terrorgruppens ledning och kontroll över ”sovande” anhängare i väst.

Gärningsmannen kom från en liten stad i Kirgizistan med i huvudsak uzbekiska invånare. Efter attacken kunde han gripas levande efter en omfattande människojakt och utredarna kunde avslöja att han hade fått sitt uppdrag av en ledande person inom IS i al-Raqqa, som betraktas som huvudstad i det självutropade kalifatet och nu under ökad militär press.

ANNONS

Mannen fick logistiskt och finansiellt stöd i Istanbul genom ett stort IS-nätverk som opererade i hemlighet i staden.

Attacken genomfördes åtta veckor efter att IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi uppmanade sina följeslagare, som ett svar på att turkisk militär gått in i norra Syrien, att attackera Turkiet, förstöra dess säkerhet och sprida skräck.

Frågan om den uzbekiske mannen bakom lastbilsattacken i Stockholm agerade ensam är central i den pågående polisutredningen.

Inspirerades han via nätet, uppmanades han agera eller fick han hjälp i förberedelserna eller utförandet?

För att avslöja eventuella förgreningar kartläggs nu hans liv och bekantskapskrets i minsta detalj. Särskilt gäller det hans mobil- och datatrafik.

Att ytterligare en misstänkt anhölls i går indikerar att fler kan vara inblandade på något sätt.

Enligt terrorforskarna Magnus Ranstorp och Peder Hyllengren har endast 15 procent av IS-relaterade attentat utomlands utförts av personer som agerat helt ensam. I majoriteten har fler än en person varit inblandad.

Samtidigt har antalet terrorattentat genomförda av ensamagerande med ideologiska motiv ökat i västvärlden under det senaste året. Säpo bedömde före fredagens attentat att vid ett eventuellt attentat mot Sverige skulle gärningspersonen troligen agera ensam.

Det är mest troligt, hette det, att en potentiell ensamagerande gärningsperson är inspirerad av al-Qaida eller IS.

ANNONS

Den 39-årige uzbeken som nu misstänks för terrorbrott uppges ha varit intresserad både av IS och Hizb ut-tahrir, en fundamentalistisk islamisk rörelse med globala förgreningar.

ANNONS