Kvinnan kallades till polisförhör sedan hennes man häktats misstänkt för ett brandattentat mot en samlingslokal i Malmö. Den 30-årige mannen åtalades för terroristbrott alternativt mordbrand, men friades i april av Malmö tingsrätt.
Under tiden som mannen satt häktad fanns det även brottsmisstankar mot hans fru. Enligt kvinnan var det inget hon informerades om.
Under förhöret ska hon även ha hotats av polisen flera gånger, något som P4 Malmöhus tidigare rapporterat om.
- Om jag ville se min sons och min fars grav igen så skulle jag samarbeta med dem, säger kvinnan.
Fel förhör
- Man väljer att rubricera förhöret fel och kalla det för vittnesförhör. Det finns en brottsmisstanke som hon inte informeras om och hon har inte någon sakkunnig med sig som kan hjälpa henne att tillvarata sina rättigheter, säger kvinnans jurist Sara Awayez till TT.
Brottsmisstankarna mot kvinnan lades senare ner.
I den JO-anmälan som nu har skickats in påstås att säkerhetspolisen brustit på en rad punkter.
Enligt anmälan ska polisen utöver den felaktiga rubriceringen ha hotat kvinnan med att hon inte skulle få besöka sin sons eller pappas grav och att familjens uppehållstillstånd kunde komma att påverkas av förhöret.
I de bandupptagningar som finns från förhöret, och som Awayez hänvisar till i anmälan, säger polisen att "det kan innebära att du blir utvisad, din man med största sannolikhet, och det betyder att du inte får besöka din sons grav, din fars grav, förstår du?"
- Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare där man hotat under förhör. Hon var ombedd att antingen erkänna eller bevisa sin oskuld, men det är inte så det funkar, säger Sara Awayez.
Började blöda
Förhöret varade i drygt en timme och under den tiden ska den gravida kvinnan ha börjat blöda. Trots det avbröts inte förhöret omedelbart. När kvinnan senare fick träffa läkare konstaterades att hon fått missfall i fjärde månaden.
Säkerhetspolisen kan inte svara på detaljer i utredningen och hänvisar till åklagaren.
- Det är sällan som vi kommenterar enskilda ärenden i allmänhet. Säkerhetspolisen kommer självklart att svara på frågor till JO, säger Sofia Hellqvist, presskommunikatör hos Säpo.
Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström, som ledde utredningen säger till TT att hon inte känner till anmälan och inte vill kommentera ärendet.
- Jag är inte involverad, hon har JO-anmält polisen. Jag var inte med på förhöret som hon är missnöjd med, säger hon.
Misstankarna mot kvinnan är i dag avskrivna och hon har ett tillfälligt uppehållstillstånd. Kvinnans man har fått ett utvisningsbeslut till Syrien, men kan inte utvisas dit då han riskerar att fängslas eller kanske avrättas, enligt Sydsvenskan.
- Jag känner mig orättvist behandlad. Hur jag än försöker leva vidare så känns det svårt, säger kvinnan.