Bäst chans på andrahandsmarknaden har bilar med ljusgrå lack. Arkivbild.
Bäst chans på andrahandsmarknaden har bilar med ljusgrå lack. Arkivbild.

Fel färg på bilen avskräcker

En billig och bra bil, men som är rosa eller orange? Mer än varannan svensk skulle dra sig från att köpa en bil med fel färg, visar en undersökning. Lättast att sälja är grå eller svarta bilar.

ANNONS
|

Fel färg kan göra en bil svårsåld på andrahandsmarknaden. I en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av bilauktionssajten Kvdbil.se uppger 53 procent att fel färg skulle kunna göra att de backar från köpet.

De färger som avskräcker mest är rosa, orange och gul, följt av lila, brun och beige. Drygt var tionde svensk skulle inte köpa en bil som var röd, enligt undersökningen.

- Det finns trender, men de är inte så utsvävande. När det gäller bilar är folk väldigt traditionella, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

ANNONS

Fel färg kan sätta en rejäl press på andrahandsvärdet, hävdar Otterstedt. Bäst chans på marknaden har de med ljusgrå, svart, mörkgrå eller blå lack, som visar sig vara de mest eftertraktade färgerna.

- Om du vill ha ett bra andrahandsvärde, då gäller det att ha en färg som många vill ha och som inte utmärker sig när du sedan ska sälja bilen. Andrahandsvärdet är säkrare på det sättet, än om du väljer en röd eller rosa bil som sticker ut, säger Otterstedt.

Undersökningen genomfördes under perioden 9–13 mars i år, och totalt intervjuades 1237 personer i åldrarna 16–79 år.

TT

Fakta: Färgerna i toppen och botten

Mest avskräckande bilfärgerna. Andel som inte vill köpa.

Rosa 58 procent

Orange 46

Gul 42

Beige 21

Lila 38

Mest eftertraktade bilfärgerna. Andel som helst vill ha:

Ljusgrå 14 procent

Mörkgrå 13

Svart 13

Blå 12

Röd 10

Källa: Kvdbil.se

ANNONS