Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby. Arkivbild.
Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby. Arkivbild.

Fascistutpekad sångare ska uppträda i skollokaler

På fredag kommer en sångare som anklagas för koppling till en fascistisk grupp att uppträda i lokaler som tillhör Al-Azharskolan i Stockholm. Kritiska röster har höjts, men ansvarig för lokalen hänvisar till yttrandefriheten.

ANNONS
|

Sångaren som ska uppträda på fredag uppges ha kopplingar till den turkiska gruppen Grå vargarna, som av tidningen Expo beskrivs som fascister.

Konserten ska hållas i Vällingby teater, vars lokaler ägs av Stockholm stad. Men lokalerna tillhör den religiösa friskolan Al-Azharskolan.

Författaren och samhällsdebattören Kurdo Baksi är kritisk till att uppträdandet tillåts och skriver i en debattartikel på SvD kultur , att det rimmar illa med den svenska läroplanens antirasistiska mål.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, stämmer in i kritiken. Hon tycker att det är extremt olämpligt och att anser att staden måste ta fram ett nytt regelverk för uthyrning.

ANNONS

"Vi ska inte upplåta plats eller ge pengar till hatpredikanter", skriver hon i ett pressmeddelande.

Men chefen för Vällingby teater, Nina Isacsson, slår ifrån sig kritiken. Hon säger att de har hyrt ut till en turkisk-svensk förening som har uppgett att de ska spela turkisk folkmusik.

- Vi hyr ut till en massa olika föreningar, vi kan inte veta vad föreningarna sysslar med, säger hon.

Trots kritiken finns inga planer på att ställa in evenemanget.

- På vilka grunder? Vi har yttrandefrihet som gäller. Om polisen hör av sig om att något olagligt pågår står inte vi bakom sådant inte, säger Nina Isacsson.

TT

ANNONS