Dödstalet för mc-förare är 25 gånger högre än för bilister, om man tar hänsyn till den körda sträckan. Nu föreslår en studie från Trafikverket flera åtgärder, bland annat att fartkameror måste kunna fånga upp motorcyklister. Arkivbild.
Dödstalet för mc-förare är 25 gånger högre än för bilister, om man tar hänsyn till den körda sträckan. Nu föreslår en studie från Trafikverket flera åtgärder, bland annat att fartkameror måste kunna fånga upp motorcyklister. Arkivbild.

Fartkameror ska fånga även mc-förare

En studie från Trafikverket föreslår flera åtgärder för att minska antalet olyckor med motorcyklister. En är att fartkamerorna längs våra vägar måste utvecklas så att även fortkörare på motorcykel kan bestraffas.

ANNONS
|

Motorcyklister är en hårt olycksdrabbad grupp i trafiken. Risken att omkomma är i praktiken 25 gånger högre för en mc-förare än för en bilist om båda kör lika lång sträcka.

I nästan två tredjedelar av dödsolyckorna med motorcykel har farten varit över, eller mycket över, den tillåtna. Men dagens kameror i hastighetsövervakningen längs svenska vägar fångar inga motorcyklister. Föraren går inte att identifiera bakom visiret, och nummerskylten baktill fotograferas inte.

Mer effektiva fartkameror är nu ett av förslagen från Anders Wiman, som på Trafikverkets uppdrag gjort en förstudie om säkerhet för motorcyklister.

ANNONS

- Man får se till att en kamera vänds så att den filmar fordonet bakifrån. Sedan kan man kommunicera med ägaren, säger Wiman.

Inget ägaransvar

Han har studerat hur några andra länder i Europa arbetar med säkerhet för motorcyklister, bland dem Nederländerna där ägaren av ett fordon hålls ansvarig för fartöverträdelser. Men Wiman vill inte se det systemet i Sverige.

- Det är fel retorik att inte fokusera på den som gör handlingen, tycker Anders Wiman.

Mera utbildning och fler poliser längs vägarna är andra förslag.

- En viss risk för upptäckt påverkar, konstaterar Wiman, som i förstudien haft gruppdiskussioner med mc-förare.

Oro för framtiden

Förslagen välkomnas av Per Johansson, vd i Mc-branschens riksförbund.

ANNONS

- När bilister minskar sina olyckstal ytterligare sätts strålkastarljuset starkt på oss motorcyklister. Vi måste sänka våra olyckstal, definitivt, säger Johansson.

Han tror att ett brev hem till ägaren av en motorcykel som körts alldeles för fort blir en tankeställare för de flesta.

På lång sikt är Per Johansson orolig för drastiska åtgärder mot motorcyklar, kanske förbud, om inte olyckstalen går ner.

- Tänk 2060. Då är bilar självkörande. Vi måste vara ödmjuka inför att bilar utvecklas i ett rasande tempo. Men motorcyklar måste vi köra själva.

Machotänkande

Per Johansson anser att många motorcyklister präglas av ett machotänkande.

- De vill inte diskutera sin rätt att sätta sin egen hastighet.

ANNONS

- Men när man börjar resonera om orsak och verkan vid olyckor, då ramlar machomasken och man börjar prata ur ett mänskligt perspektiv. Det gäller att få i gång snacket, säger Per Johansson i Mc-branschens riksförbund.

TT

Fakta: Mc-säkerhet

Anders Wiman har på uppdrag av Trafikverket gjort en förstudie om ökad säkerhet för motorcyklister.

Han har bland annat haft gruppdiskussioner med cirka 60 mc-förare, samt gjort studiebesök i Tyskland, Nederländerna och Schweiz.

Bland Wimans förslag finns mera utbildning, fler poliser längs vägarna och att fartkameror ska fånga upp motorcyklister.

36 motorcyklister omkom i trafiken förra året. Dödstalet har pendlat mellan 31 och 51 från 2008 och framåt.

Källor: Trafikverket, Transportstyrelsen

ANNONS