Antalet återkallade körkort var färre under förra året än vad det varit på fem år. Arkivbild.
Antalet återkallade körkort var färre under förra året än vad det varit på fem år. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Färre körkort återkallas - första gången på fem år

Antalet körkort som återkallades minskade under förra året. Det är första gången på fem år, enligt Transportstyrelsen.

ANNONS

Totalt drog Transportstyrelsen tillbaka 35 227 körkort, en minskning med över 15 procent jämfört med 2021. Då var siffran 41 698.

Enligt Transportstyrelsens senaste siffror är den vanligaste anledningen till trafikbrott fortkörningar. Inom samma kategori där fortkörningar ingår, förekommer även till exempel rödljuskörningar eller att man kört med för kort avstånd till framförvarande fordon. Återkallelser i den kategorin minskade enligt samma siffror mellan 2022 och 2021 med över 23 procent.

– Det finns en direkt koppling mellan antalet återkallelsebeslut vi fattar och hur många körkort polisen omhändertar vid trafikkontroller. Och antalet omhändertagna körkort låg på en lägre nivå under 2022 än åren innan, säger Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Antalet körkortsåterkallelser på grund av flera mindre överträdelser har dock ökat. Sedan 2018 har antalet återkallelser i den kategorin ökat med 181 procent. Enligt Transportstyrelsen är en tänkbar förklaring att antalet varningar ökat kraftigt sedan dess.

– Om en körkortsinnehavare återkommer med trafikbrott trots att vi varnat är det en tydlig indikation på att personen inte har vilja eller förmåga att rätta sig efter de bestämmelser som gäller i trafiken. Då blir det ofta nödvändigt att fullfölja med ett återkallelsebeslut trots att brotten var för sig hade kunna stanna vid varning. Vi behöver väga in körkortshavarens historik, säger Åsa Bergqvist.

ANNONS