Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På anstalten i Kumla tvingas man ställa in våningssängar för att få plats för de intagna. Arkivbild.

Farligt trångt på Kumla, varnar facket

De intagna på Kumla får räkna med att i allt större utsträckning dela rum. Facket ser det som ett nytt steg i krisen inom Kriminalvården.

Dubbelbeläggning finns redan på häkten och flera anstalter i Sverige. Men på Kumla handlar det om en anstalt med hög säkerhetsklassning och en dubbelbeläggning i stor skala.

Där ska 30 bostadsrum utrustas med våningssängar som ett första steg. Dessutom finns en förfrågan om att dubbelbelägga ytterligare 26 platser, enligt Seko.

Ökade risker

- Det blir en helt annan miljö. Det blir stökigare, man får svårare att flytta på folk. Det har en mängd negativa konsekvenser och ökar också risken för oroligheter och i förlängningen allvarliga incidenter, säger Valle Karlsson.

Facket kräver att Kriminalvården hittar ytterligare lokaler och att man börjar projektera för ytterligare anstalter, vilket är på gång. I november aviserades en ny- och tillbyggnation av anstalter och häkten på 13 orter, men detta kommer att ske under en tioårsperiod. Att bygga helt nya anstalter ingår också i planerna, men på lång sikt.

Polisen har fått mer resurser, strafftiderna har förlängts och Sveriges befolkning växer, påpekar Valle Karlsson.

- Man kan inte bara gå in och göra en insats, utan man måste förstärka hela kedjan.

Droger och gäng

Seko pekar på en medlemsundersökning som visar att hot och våld är vardag för dem som arbetar på anstalterna. Samma undersökning visar också på problem med droger, gängkriminalitet och radikalisering bland de intagna.

En akut åtgärd som facket hoppas på är nyanställning av personal.

- Vi utgår ifrån att har man fler intagna på en avdelning så måste man också möta upp med ytterligare personal, säger Valle Karlsson.