Kvinnan hölls fången och våldtogs upprepade gånger av flera män, enligt åtalet – i dag kommer domen mot två män. Arkivbild.
Kvinnan hölls fången och våldtogs upprepade gånger av flera män, enligt åtalet – i dag kommer domen mot två män. Arkivbild.

Fängelse och utvisning för gruppvåldtäkter

Kvinnan tvingades till ett soprum genom hot och våld – där utsattes hon för flera grova gruppvåldtäkter och hölls tillfångatagen i flera timmar. Fängelse, utvisning och skadestånd blir straffet för två bröder, som även döms för fler våldtäkter i Malmö.

ANNONS
|

Med ett vapenliknande föremål tvingades den unga kvinnan ner i källaren där hon blev avtvingad sina kläder. Hon blev fastbunden med kläderna under en period, männen sprutade kallt vatten på henne och hon utsattes för våld, enligt det styrkta åtalet. Kvinnan utsattes även för slag och grepp mot halsen.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, som företrätt många brottsutsatta kvinnor, ser en stor hänsynslöshet i gärningarna.

"Målsäganden har utsatts för en mycket allvarlig kränkning av sin personliga integritet och man kan räkna med att det psykiska lidandet är oerhört svårt", skriver hon i en kommentar till TT.

ANNONS

- Det hon har varit med om är helt fruktansvärt, säger målsägandebiträdet Martin Nilsson.

Vid ett tillfälle ska fler män ha våldtagit kvinnan, enligt åklagaren.

- Man har från polis och åklagarsidan inte lyckats få namn på de andra personer som eventuellt deltagit, säger domaren Karin Mårtensson Telde.

År i fängelse

Äldste brodern döms till fängelse i sju år och tre månader, medan den yngre får ett fängelsestraff på tre år och tre månader. Båda utvisas dessutom till Syrien och ska betala skadestånd på mellan 155000 och 275000 kronor till de utsatta kvinnorna.

Martin Nilsson yrkade på 400000 kronor i skadestånd till kvinnan som hölls tillfångatagen under de grova våldtäkterna.

- Men jag är tacksam att domstolen tagit åklagarens bedömning under övervägande och gett förhållandevis långa straff, säger Nilsson.

ANNONS

Gärningsmännen försökte pressa den våldtagna kvinnans väninna på en lösesumma om minst 20000 kronor. Hon slog larm hos polisen efter att ha tagit emot hotfulla sms med krav på betalning, annars skulle väninnan skadas. Och på eftermiddagen var kvinnan, som suttit tillfångatagen sedan midnatt och utsatts för våld och hot, fri igen. Vid fritagningen av den kidnappade kvinnan sköts den äldre mannen i benet av polis från insatsstyrkan.

- Min klients inställning är att han inte känt till att det pågått en utpressning, så jag utgår från att han kommer att överklaga, säger Staffan Lundgren, den yngre mannens advokat, till TT.

Med stöd av en utredning från Rättsmedicinalverket har rätten bedömt att den yngre brodern är minst 18 år, och inte 16 år som han själv påstått. Åldern har betydelse för straffet, både när det gäller fängelsestraffet och utvisningen.

- Det är väldigt ovanligt att utvisa någon som har permanent uppehållstillstånd och är under 18 år, så jag utgår från att det kommer att ändras i hovrätten, säger Staffan Lundgren.

ANNONS

"Samtycke"

När det gäller den grova våldtäkten i källaren hävdar mannen att han trott att det funnits samtycke i det ena fallet och att det rör sig om en förväxling av personer i ett annat fall. Mannen döms nämligen även för ytterligare en grov våldtäkt mot en kvinna. Tillsammans med en 23-årig man, som döms till fängelse i fyra år och sex månader för grov våldtäkt, trängde han sig in i en lägenhet i Malmö där en kvinna låg och sov:

"Gärningsmännen har olovandes tagit sig in i hennes lägenhet medan hon sov och sedan under en förhållandevis utdragen period våldfört sig på henne", skriver tingsrätten.

Storebrodern, en 25-åring, döms också för ytterligare ett fall av människorov och våldtäkt i en bil. Mannen hävdar återigen att det funnits samtycken, men tingsrätten konstaterar alltjämt att det skett mot kvinnans vilja.

Advokat Elisabeth Massi Fritz tycker inte att Sverige ser tillräckligt allvarligt på våldtäkter, att straffen måste bli hårdare även om hon bedömer domen som välskriven och sträng.

"Jag efterlyser strängare straff i alla våldtäktsmål och en utvisning för all framtid om du inte är svensk medborgare, det ska vara huvudregeln", skriver hon till TT.

TT

ANNONS