Två 32-åringar döms för synnerligen grovt vapenbrott vid Malmö tingsrätt för att ha sålt vidare återaktiverade vapen. Arkivbild.
Två 32-åringar döms för synnerligen grovt vapenbrott vid Malmö tingsrätt för att ha sålt vidare återaktiverade vapen. Arkivbild.

Fängelse för vapensmuggling

Flera män döms till fängelse för att ha smugglat in stora mängder pluggade vapen till Sverige. Brotten har bedömts som särskild grova då vapnen sålts till personer inom kriminella kretsar.

ANNONS
|

Enligt åklagaren har flera av de åtalade männen vid flera tillfällen åkt till Slovakien för att inhandla pluggade vapen. På något vis har dessa vapen sedan förts in till Sverige för att återaktiveras och säljas vidare.

Totalt åtalades männen för att ha fört in 235 vapen till landet. Av dessa har polisen återfunnit 65 vapen som sålts vidare.

Samtliga nekar till anklagelserna, men nu döms tre av dem till fleråriga fängelsestraff. Två 32-åringar dömdes till fängelse i fyra år och fyra månader respektive fyra år och fem månader för synnerligen grovt vapenbrott.

ANNONS

Ytterligare en 34-åring dömdes till fängelse i tre år och sex månader för att ha fört in vapnen till Sverige.

De pluggade vapnen har köpts in från ett slovakiskt vapenföretag. I Slovakien var det fram till 2015 lagligt att sälja avaktiverade vapen och företaget förde en noggrann logg över försäljningarna. Där framkommer det att ett stort antal vapen sålts till köpare i Sverige.

Brotten har bedömts som synnerligen grova då det handlat om ett stort antal vapen som skulle användas i brottsliga sammanhang, enligt domen.

TT

ANNONS