Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Socialminister Annika Strandhäll (S) tillsätter en utredning för att se över bostadsbidrag och underhållsstöd. Arkivbild.

Familjestöd ska ses över

Nästan var tredje familj med bostadsbidrag drabbas av återbetalningskrav. Nu vill regeringen se till att färre blir skuldsatta.

För många föräldrar, särskilt ensamstående, med låg inkomst är bostadsbidraget en viktig inkomstkälla.

Men nästan en tredjedel av hushåll med bostadsbidrag drabbas av återbetalningskrav när året är slut. I snitt handlar det om 6 700 kronor.

- För de här familjerna är det otroligt mycket pengar, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

Orsaken till att så många krävs på återbetalning och riskerar bli skuldsatta är att rätten till bostadsbidrag bedöms på den förväntade inkomsten under det kommande året.

Stort mörkertal

- Om du är arbetslös i januari och söker bostadsbidrag och sedan får jobb i mars, då kan du hamna i en jättetuff skuldsättning, säger Strandhäll.

- Eller om du jobbar i hemtjänsten på timmar, hur många kvinnor gör inte det?

Strandhäll hävdar att det dessutom finns ett stort mörkertal av människor som skulle vara berättigade till bostadsbidrag, men som inte vågar söka på grund av återbetalningsrisken.

Därför tillsätter regeringen nu en utredning för att titta på hur systemet med beräkning av bostadsbidrag kan förbättras. Det är, enligt Strandhäll, möjligt eftersom arbetsgivarna ska börja rapportera in månadsuppgifter till Skatteverket från och med 2019.

Får mer

Utredningen ska också se över det underhållsstöd som Försäkringskassan betalar till ensamstående föräldrar. Stödet, som är lika stort för alla, ges när den föräldern som inte bor med barnet inte betalar något underhållsbidrag.

Underhållsbidraget beräknas utifrån barnets behov, vilket enligt Strandhäll innebär att många sådana barn får högre underhåll än de barn som får det av riksdagen fastställda statliga underhållsstödet.

Utredningens uppdrag är att titta på om till exempel det statliga underhållsstödets konstruktion ska förändras så att större hänsyn till barnets behov.

- Bostadsbidraget och underhållsstödet är en grundplatta i den ekonomiska familjepolitiken i Sverige, säger Strandhäll.

- När vi tittar på ensamstående föräldrar så är det så att var femte krona de handlar för kommer från bostadsbidrag och underhållsstöd.