Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den 34-årige mannen arbetade som läkare i fyra år utan att vara legitimerad, och i strid mot patientsäkerhetslagen. Arkivbild.

Falsk läkare arbetade i flera år utan intyg

En 32-årig man arbetade som läkare i fyra år på tre olika sjukhus och en vårdcentral med förfalskade intyg. Men han hade kunnat stoppas tidigare, rapporterar Dala-Demokraten.

2014 jobbade mannen som underläkare vid Falu lasarett och Borlänge sjukhus. Samma år greps han av polis misstänkt för narkotikabrott. Ett år senare dömdes han i Stockholms tingsrätt för ringa narkotikabrott. Trots att polisen varnade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och ifrågasatte hans lämplighet kunde mannen fortsätta arbeta på andra sjukhus och vårdcentraler i fyra år.

Sedan sjukvården i Skaraborg ifrågasatt mannens intyg från Socialstyrelsen beslutade senare Ivo att rikta kritik mot honom. Då konstaterades att han inte var legitimerad och arbetade i strid mot patientsäkerhetslagen.

- Vi hade kunnat "grotta" mer i mannens bakgrund – att kontrollera och begära ut mannens förordnanden från Socialstyrelsen om särskilt tillstånd. Då hade det här kunnat uppdagas tidigare, säger Kerstin Gudmundsson, inspektör på Ivo till Dala-demokraten.