Skolor kan anmäla sig till EU-skolvalet fram tills 1 maj. Arkivbild.
Skolor kan anmäla sig till EU-skolvalet fram tills 1 maj. Arkivbild.

Få skolor har anmält sig till EU-skolvalet

Det är betydligt färre skolor som anmäler sig till EU-skolvalet än till det svenska skolvalet. Det finns flera skäl till detta anser Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund.

ANNONS
|

Intresset för Europa och EU ökar bland svenska ungdomar, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Samma myndighet pekar på en kunskapsbrist kring EU-frågor, både hos lokala förtroendevalda och hos lärare.

Hektisk månad

- Det är politikerna ute i kommunerna som sätter ramarna. Om de inte tycker att EU är en viktig fråga, då kanske inte heller lärarna får de förutsättningar som behövs, säger Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas riksförbund.

ANNONS

EU-valet sammanfaller med lärarnas mest hektiska månad, under maj är det bland annat flera nationella prov. Om lärarna ska anordna skolval utöver den redan tunga arbetsbördan, då kan det bli kärvt att få ihop det menar Åsa Fahlén.

Inte anmält sig

Det är fler skolor som deltar i EU-skolvalet i år än under 2014, men en majoritet av landets högstadie- och gymnasieskolor har inte anmält sig.

- Det finns en efterfrågan på ämnesspecifik fortbildning, särskilt inom vissa områden. Samhällslärare har bra koll på det svenska statsskicket, men kunskaperna kring EU är kanske inte lika djupa. Det behövs resurser till fortbildningar.

- EU är en jätteviktig fråga och många lärare skulle vilja ha mer tid överlag till att ägna sig åt demokratifrågor, säger Åsa Fahlén från Lärarnas riksförbund.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor har gjort en enkät som visar att 60 procent av Sveriges unga är intresserade av samhällsfrågor. Ännu fler, 65 procent, är intresserade av vad som händer i andra länder enligt samma myndighet.

ANNONS

TT

Fakta om skolvalet

I 2014 års val till Europaparlamentet var 273 skolor i Sverige anmälda till skolval, i årets EU-val är hittills 333 skolor anmälda. Det är en ökning med nästan 17 procent sedan 2014. Men en majoritet av landets högstadie- och gymnasieskolor har inte anmält sig.

I riksdagsvalet 2018 var totalt 1718 skolor anmälda och det slutliga resultatet innebar ett valdeltagande på 79,8 procent. Skolor från 271 kommuner deltog.

Skolval är ett simulerat val som arrangeras av elever eller elever och skolpersonal tillsammans på skolorna. Skolval riktar sig till årskurs 7–9 och gymnasiet inklusive särskolan.

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

ANNONS