Eskil Erlandsson: riksdagsledamot, exminister, börskung. Arkivbild.
Eskil Erlandsson: riksdagsledamot, exminister, börskung. Arkivbild.

Få börshajar i riksdagen

32 av riksdagens ledamöter äger aktier i börsnoterade bolag, visar ett utdrag från riksdagens ekonomiska register som Dagens industri begärt ut.

ANNONS
|

Aktieägandet varierar kraftigt med partitillhörighet. En majoritet av riksdagens aktieägare tillhör Alliansen medan inga vänsterpartister registrerat innehav.

Svenska företag dominerar. Mest populärt är H&M, vars aktie ingår i sex av de folkvaldas portföljer, tätt åtföljt av SAS som ägs av fem ledamöter. Därefter följer välkända industrijättar och investmentbolag som Kinnevik. SD:s finanspolitiske talesperson Oscar Sjöstedt har däremot valt att investera i det mer kontroversiella Africa Oil som anklagats för brott mot mänskliga rättigheter i Etiopien.

Plenisalens odiskutable börskung är Eskil Erlandsson (C) med en aktieportfölj värderad till runt åtta miljoner kronor. Den förre landsbygdsministern menar att det är positivt att folkvalda följer de svenska företagens utveckling.

ANNONS

- Då kan ett sätt att få kunskap vara att ha lite innehav som man intresserar sig för, säger Erlandsson till Dagens industri.

Riksdagsledamöterna är skyldiga att redovisa alla aktieinnehav som överstiger 88600 kronor per bolag och det är bara dessa innehav som ingår i tidningens granskning.

TT

ANNONS