Försvarsmaktens fältprost Sten Elmberg.
Försvarsmaktens fältprost Sten Elmberg.

Försvarsmakten stoppar krigskyrkogårdar

Stupade soldater ska skickas hem så snart som möjligt i händelse av krig och inte begravas permanent i fält, enligt Försvarsmaktens nya gravtjänstreglemente som är under utveckling.

ANNONS
|

Det är en obehaglig tanke, men den måste ändå tänkas för att reglerna ska vara färdiga vid skarpt läge: Hur ska Försvarsmakten ta hand om döda kroppar vid en utländsk invasion där hundratals eller till och med tusentals svenska soldater stupar i strid med fienden?

- Sverige rustar mer i dag än vad man gjort tidigare. Man bygger upp en ny krigsorganisation, då måste man också vara beredd på att ta hand om de som dör, säger Försvarsmaktens fältprost Sten Elmberg, en av dem som har fått uppgiften att leda arbetet.

ANNONS

Krigskyrkogårdarna avskaffas

Det nya reglementet ska ersätta det nuvarande från 2002 och beräknas vara klart under 2019. En förändring är att Försvarsmakten bara temporärt ska kunna begrava stupade i fält. Att anlägga så kallade krigskyrkogårdar kommer inte längre att vara tillåtet.

- I dagens reglemente står att en person får gravsättas precis där den stupat, det är såklart smidigt för själva förbandet eftersom det inte behöver ordna transporter, säger Elmberg.

Med det nya reglementet ska döda i stället skickas till uppsamlingsplatser och därefter vidare till sina hemorter för att begravas på vanliga kyrkogårdar som har förberedda platser i händelse av krig.

- Länsstyrelsen eller kommunen kanske planerar att bygga en ny väg eller bostäder på platsen, och då kan inte Försvarsmakten utnämna den till en ny krigskyrkogård. En annan aspekt är miljön, man kan inte anlägga en kyrkogård i närheten av en sjö eftersom det då läcker ut ämnen genom vattnet som transporteras i marken, säger Elmberg.

ANNONS

Företag kan ta hand om kroppar

En annan förändring är att fiendekroppar ska lämnas över till den andra sidan så snart som möjligt. Försvarsmakten vill också lösa frågan om hur kropparna ska transporteras – gravkompanierna som ingick i den äldre krigsorganisationen har nämligen avskaffats.

- Därför måste vi hitta andra lösningar som är mer kostnadseffektiva, som att kanske teckna avtal på förhand med privata företag, säger Elmberg.

Rättad: I en tidigare version av den här artikeln fanns en felaktig uppgift om under vilka omständigheter stupade soldater kan begravas i fält.

TT

Fakta: Svenska kyrkan har ansvaret

Svenska kyrkan har ansvar för att begrava dem som dött i både fredstid och krig, med undantag för Stockholm och Tranås där kommunen har ansvaret.

Svenska kyrkan är skyldig att tillhandahålla platser på kyrkogårdarna som inte är kristet vigda för personer som tillhör andra religioner.

Samtliga begravningsvariga måste planera för en händelse där ovanligt många måste begravas inom kort tid.

Källa: Försvarsmakten

ANNONS