Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Försvaret har tagit beslut om att privatpersoners fordon kan behövas vid krig eller mobilisering. Arkivbild.

Försvaret kan åter ta över privatfordon

Snart får ett antal fordonsägare ett brev där Försvarsmakten talar om att deras fordon behövs om det blir krig eller beredskapen höjs. I ett första skede gäller det bara lastbilar.

Beslutet om att kunna nyttja privatfordon undertecknades på torsdagen av Försvarsmakten. Förfarandet var vanligare förr och det är första gången sedan 1997 som det skickas ut ett så kallat uttagningsbeslut till medborgarna. Det ska dock inte tolkas som att ett krig är nära förestående.

"Uttagsbesluten ska inte ses som att Sverige mobiliserar. Det säkerhetspolitiska läget kan ändras fort – det har vi tydliga exempel på i vår geografiska närhet. Det är Försvarsmaktens ansvar att kunna hantera en sådan situation ifall den uppstår", säger Johan Svensson, chef för Försvarsmaktens produktionsledning, i en kommentar på hemsidan.

I ett första skede är det relativt få fordon som berörs och enligt Dagens Nyheter rör det sig endast om lastbilar. Om ägaren måste lämna ifrån sig sitt fordon lovar Försvarsmakten ersättning som bedöms av en oberoende besiktningsman.