Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den historiska första bilden från ett svart hål. Ett enormt vetenskapligt genombrott som kan leda till ett Nobelpris i fysik.

Första bilden av ett svart hål

För första gången finns en bild av ett svart hål. Vad den visar stämmer med Albert Einsteins teorier. För forskarna bakom Event Horizon-teleskopet hägrar nu ett Nobelpris.

På den historiska bilden syns en glödande gloria runt en mörk fläck – skuggan av det supermassiva svarta hålet. Bilden är slående lik en tidigare datorsimulering av gasströmmar runt ett svart hål i vår galax Vintergatan.

Den aktuella bilden är dock från en annan galax, M87 (Virgo A) i stjärnbilden Jungfrun 55 miljoner ljusår från jorden.

Förväntningarna inför onsdagens presentation var starkt uppskruvade bland astronomer och fysiker världen över. De nya rönen lades fram på sex samtidiga pressträffar i Bryssel, Santiago, Shanghai, Tokyo, Taipei och Washington.

- Ett stort genombrott för mänskligheten, sammanfattade EU:s forskningskommissionär Carlos Moedas i Bryssel.

Einsteins teori

De svarta hålen är mytomspunna himlaobjekt, som i teorin har beskrivits av en lång rad forskare.

Men hålens egenskaper – bland annat att inte ens ljus kan undkomma den enormt starka gravitationen – gör dem samtidigt oerhört svåra att studera och ännu svårare att fotografera.

Därav projektet Event Horizon Telescope (EHT), ett världsomspännande nätverk av radioteleskop. Detta virtuella teleskop är lika stort som vår planet. Syftet med EHT är att ta bilder av två supertunga svarta hål – dels i mitten av Vintergatan, dels i M87.

Vad forskarna nu kan visa ger ett starkt stöd åt Albert Einsteins allmänna relativitetsteori, som den tyske fysikern lade fram 1915.

Något roterar

Runt 200 forskare har samarbetat för att kunna ta fram den extraordinära bilden, som egentligen inte visar själva det svarta hålet utan snarare siluetten av det. Att hålet ger upphov till en slags skugga var väntat.

"Detta fenomen förutsades av Einsteins allmänna relativitetsteori men har aldrig tidigare observerats. Denna skugga skapas när händelsehorisonten böjer och fångar in ljusstrålarna genom sin enorma gravitation. Det ger oss möjlighet att avslöja egenskaperna hos dessa fascinerande objekt och mäta deras massor", säger Heino Falke, styrelseordföranden för EHT:s vetenskapliga råd, i ett pressmeddelande.

Den gula ringen runt skuggan är inte symmetrisk, vilket indikerar att något roterar. Om det är det svarta hålet eller materien omkring det som roterar återstår att fastställa.

Historiskt stort

Det som hittills beskrivits med oerhört avancerade formler kan nu alltså fysiskt observeras, vilket lyfter vetenskapen om svarta hål till en helt ny dimension.

- Både för fysiker, astronomer och andra människor är svarta hål de ställen i universum som är mest mystiska, där vi vet att här krockar vår förståelse av fysikens lagar med verkligheten på ett väldigt intressant sätt, säger Robert Cumming, kommunikatör på Onsala rymdobservatorium söder om Göteborg, till TT.

Bilden, ett av astrofysikens största framsteg, öppnar upp för att bättre kunna förstå krökt rumtid – Einsteins begrepp – vid svarta håls så kallade händelsehorisont samt superhet materia och starka magnetfält.

- Om det verkligen är en bild av ett svart hål, då är det ett Nobelpris. Det är väldigt, väldigt stort, sade Jonatan Selsing, forskare vid Niels Bohr-institutet vid Köpenhamns universitet, till videnskap.dk före presentationen.