Maria Hemström-Henningsson (till vänster) presenteras som ny tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan efter den sparkade Ann-Marie Begler, under en pressträff med socialminister Annika Strandhäll.
Maria Hemström-Henningsson (till vänster) presenteras som ny tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan efter den sparkade Ann-Marie Begler, under en pressträff med socialminister Annika Strandhäll.

Försäkringskassans chef sparkas av regeringen

Regeringen sparkar Försäkringskassans chef trots att hon gjort vad regeringen bad om – sparat miljarder och fått ner sjuktalen. Oppositionen ser det som att regeringen behöver en syndabock i stället för att ta ansvar för sin egen politik.

ANNONS
|

Socialminister Annika Strandhäll (S) bekräftade på en pressträff att generaldirektören Ann-Marie Begler får sluta omgående. Som minister har hon gjort ett "aktivt val".

Begler uppger själv att hon ville fortsätta. Strandhäll rekryterade henne för mindre än tre år sedan, som en "doer", och hon hade ett förordnande till 2021.

- Skälet till att vi byter ledarskap är att vi vill se en ny inriktning på kassan. En del i det handlar om att stärka de delar som varit väldigt kritiserade, säger Strandhäll till TT.

ANNONS

TT: Men hon har ju gjort precis det som hon har i fått i uppdrag att göra, ändå får hon sluta. Varför?

- Hon hade ett tydligt uppdrag att stärka rättssäkerheten i handläggningen och få kontroll på sjuktalen. Där har hon lyckats mycket väl, säger Strandhäll, och talar om Beglers renoveringsuppdrag som klart.

- Det som inte har fungerat lika väl är samverkan med andra aktörer och stödet till individen.

"Kvalificerat trams"

Centerpartiets vårdpolitiske talesperson, AndersW Jonsson, kallar Strandhälls förklaringar för kvalificerat trams.

- Både Stefan Löfven och Annika Strandhäll har velat minska kostnaderna i bland annat assistansersättningen. När de sedan får stenhård kritik för det så väljer de att sparka generaldirektören för Försäkringskassan, säger Jonsson till TT.

ANNONS

Han anser att regeringen är nervös eftersom valet närmar sig.

Moderaternas företrädare i socialförsäkringsutskottet, Johan Forssell, är förvånad. Han har inte hört något om att regeringen skulle vara missnöjd med Begler. Hon har ju sparat pengar, fått ner sjuktalen och skärpt kontrollen.

- När hon levererar ger man henne sparken, säger Forssell.

"Regeringen pressad"

Även Vänsterledaren Jonas Sjöstedt tycker det är orimligt hanterat, det är regeringens politik det är fel på, inte genomföraren.

- Det här är att lägga ansvaret på någon som har gjort det man själv begärt, säger han och tillägger att det också är ett tecken på att regeringen är pressad av att människor farit så illa.

Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) säger sig, till skillnad från andra, inte vara förvånat över Beglers sorti.

"Som myndighetschef är Ann-Marie Begler ansvarig för det haveri av rättsosäkerhet som har präglat Försäkringskassans hantering av den personliga assistansen de senaste åren", skriver förbundsordförande Maria Persdotter i ett pressmeddelande.

ANNONS

Tar över

Maria Hemström-Hemmingsson, generaldirektör på Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, tar över som tillförordnad chef till dess att en ordinarie kan utses.

Hon säger vid pressträffen att hennes uppdrag är gigantiskt och framhåller att Försäkringskassan är en myndighet med två ben – dels ska pengar betalas ut till dem som har rätt till det, dels ska människor stödjas tillbaka i arbete.

- Går vi för långt åt ena eller andra hållet trillar vi i diket.

Ann-Marie Begler kommenterar själv dagens besked i skrift:

”När jag tillträdde i september 2015 fick jag ett mycket tydligt uppdrag från regeringen. För att på bästa sätt utföra det uppdraget valde jag att fokusera på stärkt rättssäkerhet, service och effektivitet. Jag är stolt över vad jag har åstadkommit, framför allt när det gäller rättssäkerheten, på denna korta tid. Men jag hade naturligtvis sett fram emot att slutföra arbetet under den tid som mitt förordnande avsåg, det vill säga till 2021", skriver hon.

TT

Bakgrund: Kritik mot hård bedömning

Sedan Begler tillträdde 2015 har sjuktalen i Sverige minskat. Försäkringskassan har de senaste åren också kritiserats för att vara för hård i bedömningen av personers rätt till sjukpenning, sjukersättning och statlig assistansersättning för funktionshindrade.

Men hon och hennes medarbetare har haft mycket klara order från regeringen att få ner sjuktalen och kostnaderna i sjukförsäkringen och assistansersättningen. Och sjuktalen och kostnaderna för sjukskrivningar, liksom utgifterna för assistansersättning, har sjunkit ordentligt. Begler har därmed gjort vad som förväntades av henne, i det avseendet.

Samtidigt har Försäkringskassan och Begler några gånger larmat regeringen, om att myndigheten tvingas till orimliga beslut på grund av domar, lagar och regler. Myndigheten har bett regeringen agera genom lag- och regeländringar. I höstas, efter myndighetens larmbrev, tog regeringen beslut om lagändringar i assistansen och föreslog också en frysning av omprövningar på området.

Häromdagen kom Riksrevisionen med en rapport om läget för personer som nekas sjuk- och aktivitetsersättning, något som Försäkringskassan beslutar om. I rapporten noteras att beslutet att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen bedöms ha lett till att situationen för personer som står längst från arbetsmarknaden har blivit värre än tidigare, både vad gäller hälsa och ekonomi. Det beror på att Försäkringskassan blivit mer restriktiv att bevilja förtidspension, eller sjukersättning som det kallas numera.

Regeringen tog bort den bortre gränsen eftersom det var ett vallöfte. Försäkringskassan har i brev till regeringen förklarat att kraven för att ge personer förtidspension är så hårda att personer som borde få det inte kan få det. I stället förväntas de söka arbeten som inte existerar för personer i deras situation.

Begler fick kritik efter det att uppgifter publicerats i januari av tidningen ETC om att handläggare på Försäkringskassan fått högre lön om de nekat sjukpenning. Minister Annika Strandhäll sade till SVT:s Agenda att ett sådant system är helt "oacceptabelt". Försäkringskassan har tillbakavisat att lön sätts efter avslagsprocent.

Under hösten och våren uppmärksammades flera fall där personer fått sina assistanstimmar nedskurna eller helt blivit av med sin assistansersättning efter myndighetens tolkning och tillämpning av vägledande domar från Högsta förvaltningsdomstolen.

ANNONS