Migrationsminister Heléne Fritzon (S) vill få nya regler på plats så fort som möjligt, så att arbetskraftsinvandrare slipper att utvisas på grund av att arbetsgivaren gjort ett mindre misstag. Arkivbild.
Migrationsminister Heléne Fritzon (S) vill få nya regler på plats så fort som möjligt, så att arbetskraftsinvandrare slipper att utvisas på grund av att arbetsgivaren gjort ett mindre misstag. Arkivbild.

Förlåtande regler för arbetskraftsinvandrare

I sommar vill regeringen att nya regler ska vara på plats så att arbetskraftsinvandrare slipper att utvisas på grund av att arbetsgivaren gjort ett mindre misstag. Alliansen uppmanar regeringen att snabba på ännu mer.

ANNONS
|

På senare tid har flera fall uppmärksammats när exempelvis it-specialister tvingats lämna Sverige och sin arbetsplats bara för att arbetsgivaren missat något i villkoren för arbetstillståndet. Det kan handla om att en försäkring betalats in för sent eller att semesterersättningen inte blivit rätt.

- Det har blivit rätt orimliga resultat, konstaterar utredaren Bertil Ahnborg när han lämnar över sina förslag till migrations- och biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S).

ANNONS

Korrigering

Nu föreslås att det ska bli möjligt att korrigera misstag och att Migrationsverket ska göra en framåtblickande helhetsbedömning. I dag råder en sträng praxis med rigid tolkning. Till exempel kan någon tvingas lämna landet på grund av misstag som en tidigare arbetsgivare har gjort, trots att nuvarande arbetsgivare sköter sig perfekt.

- Man ska göra en helhetsbedömning av de här ringa fallen och se om arbetsförhållandena för personen är okej, och då ska man kunna gå vidare, säger Bertil Ahnborg.

Den 1 december trädde nya regler i kraft, som gäller arbetsgivare som själva upptäcker att de gjort ett misstag och rättar till det. Men de flesta fall upptäcks av Migrationsverket vid förlängningsansökningar och därför räcker inte den senaste lagändringen.

- Vi vill på alla sätt hitta lösningar på detta, säger Heléne Fritzon, som kommer att skicka ut förslaget på en kort remissrunda för att nya regler ska kunna börja gälla den 1 juli 2018.

ANNONS

Bred enighet

Hon räknar med att få stöd i riksdagen, eftersom Alliansen driver frågan och har kritiserat regeringen för att agera för långsamt.

Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell välkomnar förslaget, men anser att regeringen bör snabba på genomförandet. Alliansen vill att reglerna ska träda i kraft den 1 maj i stället för den 1 juli.

- Det finns bred politisk enighet om detta, så jag förstår inte riktigt vad det är som ska ta så lång tid. Om regeringen vill, så tror jag att riksdagen gärna hjälper till vad gäller tid för ikraftträdande, säger Forssell.

TT

ANNONS