Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Att vuxna slår sina barn kan leda till att barnen slåss mer med andra tonåringar. Arkivbild.

Förbud mot barnaga ger mindre tonårsvåld

En liten tillrättavisning har väl ingen dött av? Kanske inte – men i länder där det är tillåtet att slå sina barn förekommer mer våld mellan ungdomar, framför allt bland flickor.

Det verkar alltså som om det finns ett samband mellan huruvida så kallad barnaga är tillåtet i ett land eller inte, och mängden våld barn emellan.

Det konstaterar kanadensiska, amerikanska och israeliska forskare efter att ha genomfört en undersökning i 88 länder mellan åren 2003 och 2014. I studien, som presenteras i British Medical Journal, tillfrågades fler än 400 000 ungdomar i åldrarna 11–25 år hur ofta de var inblandade i fysiskt handgemäng med andra ungdomar.

Sedan jämförde forskarna svaren med ländernas lagstiftning kring barnaga. Det vill säga om – och i så fall i vilken grad – det är tillåtet att fysiskt bestraffa barn i "uppfostrande" syfte.

Mindre våld

Sverige förbjöd, som första land i världen, barnaga 1979 genom en ny lag i föräldrabalken – även om den lag som uttryckligen tillät barnaga togs bort redan 1966. Sedan dess har många länder följt efter med ett totalförbud, exempelvis övriga Norden och Tunisien. Flera andra länder, som Storbritannien, har däremot bara ett delvis förbud, medan det i andra, som Saudiarabien, Malaysia, Singapore och Brunei, inte finns något förbud alls.

Det visar sig att i länder med ett totalförbud mot barnaga är förekomsten av våld mellan pojkar respektive flickor 31 respektive 58 procent mer ovanligt jämfört med länder utan ett sådant förbud.

Forskarna, med Frank Elgar vid McGill University i Kanada i spetsen, kan dock inte säga om det är förbuden i sig som har gett mindre våld, eller om mängden våld i dessa länder var mindre redan före förbudet.

Gör som de vuxna

- Jag kan inte säga att ett land som inför ett totalförbud mot barnaga kommer att se en minskande trend av ungdomsvåld imorgon. Men att det finns ett samband mellan svårigheter i skolan och mentala problem och erfarenheter av våld tidigt i livet är ett ganska väletablerat faktum, säger Frank Elgar till The Guardian.

Enligt Elisabeth Gershoff, professor i familjevetenskap vid University of Texas at Austin i USA och som inte var delaktig i den aktuella studien, säger till tidningen att det finns forskning som visar att barn som utsätts för barnaga löper ökad risk för att själva bli aggressiva som vuxna.

- Att bli slagen är ett exempel på att använda aggression mot andra människor, vilket barnen lär sig, säger hon.