Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Olja borstas ombord av Kustbevakningens strandnära oljebekämpare sedan ett lastfartyg gått på grund utanför Valdemarsvik i Tjust skärgård norr om Västervik.

Fågelräddare i startgroparna efter utsläpp

Olja från det grundstötta fraktfartyget utanför Västervik har nått flera mindre öar i skärgården. Än så länge finns inga rapporter om skadade fåglar, men samtidigt som oljebekämpningen pågår för fullt ligger fågelräddare i startgroparna.

- Det kommer att komma på fåglar, så är det. Det går inte att undvika. Det blir blankt vatten där oljan ligger och det tycker fåglarna är spännande. Så landar de där och så får de olja på vingarna, säger Kalle Isaksson, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Västerviks kommun kommer därför att ta hjälp av organisationen Katastrofhjälp fåglar och vilt (KFV).

- Vi ligger i startgroparna, beroende på vad rapporterna från Kustbevakningen visar, säger viltrehabiliterare Urban Rundström vid KFV i Oskarshamn.

Organisationen har mobil utrustning för att ta hand om skadade fåglar, dels i Skåne, dels på Gotland. Om det är många skadade fåglar kommer den att föras till det drabbade området, men omfattningen får avgöra.

- Rör det sig bara om 10–20 fåglar drar vi inte i gång världens jättegrej, då blir det nog vi i Oskarshamn som får ta in fåglarna till oss och tvätta av dem, säger Urban Rundström.

Två enheter

Under natten har saneringsarbetet legat nere – det är mycket svårt att bekämpa oljeutsläpp i mörker – men i morse drogs det i gång igen.

Kustbevakningen har två större enheter på plats, dels det 90 meter långa miljöskyddsfartyget KBV 003, dels det 50 meter långa KBV 033. Dessutom hjälper patrullbåtar till med personaltransporter och länsdragning. Ännu mindre enheter tar upp olja nära stranden. Kalle Isaksson uppskattar antalet inblandade från Kustbevakningen till mellan 30 och 40 personer.

- Allmänheten är inte involverad och helst vill vi inte ha allmänheten för nära oljan heller, säger han.

"Går än så länge bra"

Utöver det finns ytterligare 80 till 90 personer på plats för den strandnära oljebekämpningen. De kommer från frivilliga resursgrupper, Försvarsmakten och räddningstjänsten, berättar Joakim Jansson, räddnings- och säkerhetschef i Västerviks kommun.

- Utifrån förutsättningarna går arbetet än så länge bra, säger han.

Även han uppmanar allmänheten till att hålla sig borta från det drabbade området runt Flatvarp på Stora Askö, så att oljebekämparna får jobba ostört.

Enligt Kustbevakningens senaste uppdatering på söndagskvällen har hittills sju kubikmeter olja tagits upp till sjöss. Det är oklart hur stora mängder som har nått land, men det handlar om en mindre mängd olja. Läckaget från fraktfartyget Makassar Highway har stoppats.

Rättad: En tidigare version av denna text innehöll en felaktig uppgift om organisationen Katastrofhjälp fåglar och vilt (KFV).