För första gången har fågelinfluensa av typen H5N6 konstaterats hos tamfågel i Sverige. Arkivbild.
För första gången har fågelinfluensa av typen H5N6 konstaterats hos tamfågel i Sverige. Arkivbild.

Fågelinfluensa hittad hos tamfågel

För första gången har fågelinfluensa av typen H5N6 konstaterats hos tamfågel i Sverige. Jordbruksverket bedömer att smittrisken nu är störst från vilda fåglar ute i naturen.

ANNONS
|

Upptäckten av viruset gjordes i en mindre hobbybesättning i Östhammar i Uppsala län. Totalt är det ett 90-tal fåglar – höns, duvor, fasaner, vaktlar, kalkoner och en gås – som har eller ska avlivas. Därefter ska gården saneras för att viruset med säkerhet ska försvinna.

- Den stora risken nu är de vilda fåglarna som finns ute i nejden. Ägaren har haft änder som kommit upp på gårdsplanen och det är säkert därigenom han har fått in det, säger Karin Åhl, ställföreträdande enhetschef för häst, fjäderfä och vilt på Jordbruksverket.

ANNONS

Inte ökad risk

Men Jordbruksverket bedömer att risken för att smittan överförs kommersiella producenter inte har ökat i och med upptäckten.

- Vi ser det inte som någon stor smittrisk. Gården ligger rätt avskilt och har inga kontakter med varken foderleverantörer eller äggleveranser, säger Åhl.

Viruset H5N6 är mycket smittsamt mellan fåglar men har aldrig smittat till människa, enligt Jordbruksverket.

- Det är vi inte oroliga för, säger Åhl.

Hela landet drabbat

Jordbruksverket uppmanar fjäderfäproducenter och andra fågelägare att, i möjligaste mån, förhindra kontakter mellan tam- och vildfågel. Det handlar exempelvis om att se till att inte utfodra vilda fåglar i närheten av tama fjäderfän och att se till att inte avföring från vilda fåglar når de tama.

TT: Gäller detta i närheten av Östhammar eller i hela landet?

- Det gäller generellt. Vi hittade två rovfåglar i Blekinge med det här. Vi kan räkna med att det säkert finns här och där i hela landet, säger Karin Åhl.

ANNONS
TT

Fakta: Hygienregler i samband med tamfåglar

Jordbruksverket går ut med följande regler:

* Endast de som sköter tamfåglarna ska ha tillträde till djurutrymmen.

* Håll rent vid hus och inhägnader.

* Följ hygiengränserna noga.

* Tvätta händerna efter kontakt med fåglarna.

* Efter utlandsvistelse – undvik kontakt med tamfåglar i 48 timmar.

Källa: Jordbruksverket

ANNONS