Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mindre än var femte svensk är beredd att minska sitt flygande. Arkivbild

Få vill flyga mindre för klimatets skull

Svenskarna är beredda göra uppoffringar för att bekämpa klimatförändringarna – men bara till en viss gräns, enligt en studie. 67 procent vill fortsätta att källsortera och återvinna, men bara 19 procent är villiga att flyga mindre, skriver GP.

Bara ungefär en fjärdedel kan tänka sig att använda mindre el eller grön energi.

- Det är klart att jag gärna sett att fler engagerat sig när det gäller utsläpp och energiåtgång. Det känns ibland som att den typen av beslut blir för svåra eller för stora. Källsortering går bra, men sedan tar det stopp, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till GP.

Siffrorna kommer från Europeiska investeringsbankens tredje internationella klimatundersökning, som undersöker medborgarnas inställning till klimatvänliga åtgärder.

Undersökningen visar också att yngre EU-medborgare är mer positiva än äldre till klimatåtgärder. Återvinning är svenskarnas bästa gren, och kvinnor är mer positiva till det än män. Nästan hälften av svenskarna vill även så långt som möjligt köpa lokalt producerade livsmedel.

- Medvetenheten om miljö- och klimathotet har ökat – liksom inställningen till vad man själv kan göra för att bidra positivt, säger Johanna Sandahl.